Ядреният експерт Г. Касчиев: Европа поправя грешките на Меркел, руските реактори за АЕЦ ”Белене” са кауза пердута

„Идеолозите“ на АЕЦ „Белене“ казват как сме щели да забогатеем. Да, но преди това щяхме да обеднеем с 20 и няколко млрд. лв. Сега да се говори за строеж на руски реактори, е кауза пердута. Трябва да се търси отговорност от руските агенти рубладжии, които поръчаха реакторите, без да имаме проект и инвеститори. Това заяви ядреният експерт проф. Георги Касчиев.

Мерките са много закъснели и те се стараят да оправят до колкото може последиците от една погрешна политика, която беше водена през последните 10-тина години, главно по препоръките на г-жа Меркел: преход към борсова търговия и отказ от дългосрочни договори, които могат да доведат до разумност. Следващото беше прекалено разчитане на руски газ. Послединте 10 години Западна Европа увеличи двойно консумацията на газ, каза още той пред bTV

 

 

Сега виждаме високата цена на енергията, която манипулира борсата, обясни той.

 

 

Германия заложи на зелена енергия и започна да се отказва от ядрените централи, като реши да затвори всичките след аварията във Фукушима. За това обаче е нужен закон за затварянето на последните три АЕЦ-а, но никой не знае дали ще бъде приет, допълни експертът.

https://frognews.bg/novini/iadreniiat-ekspert-kaschiev-evropa-popravia-g...

Tags: