​Американският журналист Алекс Нюман: Кампанията на Бокова приключи, тя не може да бъде реабилитирана

Клеветниците на Евегений Михайлов са яростни опоненти и врагове на истината

Българската кандидатка и силите, които я подкрепят, представляват опасност за свободата в света

Всеки, който е тясно свързан с комунистическите режими и партии, трябва окончателно да бъде лишен от правото да работи за правителството или за международни институции, освен ако не се е покаял, казва пред Faktor.bg анализаторът от "The New American"

Алекс Нюман е международен журналист, преподавател, президент на медиа и експерт в консултантската фирма Liberty Sentinel Media, Inc, автор на редица публикации в Съединените щати и в чужбина. В момента е кореспондент на списание „The New American“, сътрудник на WND и др. Негови статии публикуват редица вестници и списания, като Gainesville Sun, Liberty magazine, Crisis magazine, The Diplomat magazine, Swiss News magazine, Sunshine State News, Alachua County Today и др.

Съавтор е на две книги за американската система на образование. Директор е на антикомунистическата организация „Bear Witness Central“, чиято дейност е свързана с опазването на Конституцията на САЩ.

Нюман има бакалавърска степен по журналистика от Университета във Флорида, със специалност „Икономика и международните отношения“. Живял е в седем страни (САЩ, Мексико, Бразилия, Швейцария, Франция, Южна Африка, Швеция) на четири континента и говори няколко езика свободно.

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Нюман, през последните седмици български медии Ви обвиниха, че реално сте авторът на Откритото писмо, изпратено от Евгений Михайлов до страните членки на ЮНЕСКО, ООН и дипломатически представителства срещу кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН, имате ли отношение към това писмо, познавате ли г-н Михайлов?

- Това разбира се е много странно обвинение, глупаво и неправдоподобно. Аз не съм автор на това отворено писмо, въпреки че го подкрепям, но нямам абсолютно нищо общо с него, с изключение на това, че някои от моите статии са цитирани в него. Макар да съм чувал за г-н Михайлов и да имам високо мнение за него, предвид информацията, която получих, аз не го познавам лично. Всъщност, никога не съм говорил с него, нито съм си кореспондирал някога през живота си. Отново ще кажа, че твърденията за мен и г-н Михайлов са много странни. Аз дори не мога да се сетя за конкретна причина да се говори по този начин. Това, което чувам, е една теория на конспирацията, която се тиражира от България през последните седмици.

- Вие заехте позиция в подкрепа на Евгений Михайлов, която Faktor.bg публикува, как приемате действията му да алармира директно членовете на Съвета на ООН? Сега се опитват да го изкарат едва ли не главният виновник, ако Бокова се провали?

- Излязох с изявление в защита на г-н Михайлов, защото мои източници в България ме информираха, че той е бил безмилостно атакуван и демонизиран от комунисти и техните поддръжници в медиите заради определени факти, върху които е фокусирал вниманието на членовете на Съвета за сигурност на ООН. За пореден път приветствам и поздравявам г-н Михайлов за неговата доблест и решителност да говори от името на истината, въпреки заплахите за неговата сигурност и репутация от страна на неговите яростни опоненти и врагове на истината. Както казах в моето изявление, мисля, че г-н Михайлов прави безценна услуга не само на хората в България, които не трябва да бъдат несправедливо петнени заради присъствието на Бокова на световната сцена, но и на цялото човечество, ако тя бъде избрана да оглави ООН. Фактите показват, г-жа Бокова и силите, които я подкрепят, представляват опасност за свобода в света. От мои източници в България съм чул, че г-н Михайлов е изправен пред сериозни заплахи. Надявам се, че отговорните органи в страната ще предприемат спешни мерки, с които да гарантират, че всеки, който отправи заплахи срещу него, ще бъде незабавно предаден на правосъдието.

- Медии и журналисти в България внушават крайни твърдения, че и Ку-Кукс- Клан са срещу Бокова, защото били свързани с организацията John Birch Society (JBS), която подпомага издаването на The New American, в което вие пишете – това конспиративна теория ли е?

- Това е особено глупава теория на конспирацията, която е и много далече от реалността. Всъщност, истината е точно обратната на това твърдение. И много лесно може да се докаже, че всеки, който отправя подобни обвинения или напълно пренебрегва фактите, или умишлено лъже, се опитва да заблуди хората.

Обществото на Джон Бърч (JBS) винаги е имало твърда политика по отношение на расизма още от самото начало на своето създаване. Това като информация може да се види на тяхната интернет страницата. Тя също така е потвърдена от нарочни разследвания на правителството. През 1963 г., например, анкетна комисия към Сената в Калифорния, разследва Джон Бърч и неговото общество, приведе "много доказателства за това, че тази организация се противопоставя на расизма във всичките му форми." Сенатската комисия също установи, че "организацията е отворена за хора с всички религии, от всички раси, с всякакви политически убеждения, с изключение на такива, които са компрометирани по някакъв начин“. И не забравяйте, това е 1963 г., когато расизмът е не само актуален, но и официална политика в много части на Съединените щати. Освен това е смешно, че тези "медии" и "журналисти" цитират Ку Клукс Клан и твърдят, че по някакъв начин е свързан с Обществото на Джон Бърч. Делмар Денис - член на Джон Бърч обществото, беше човекът, който бе инфилтриран в ККК, докато работи с ФБР, с което нанесе съкрушителен удар както на Клана, така и на неговите лидери в Мисисипи. Можете да научите повече за това и други изумителни истории от книгата, посветена на историята на Обществото, на неговия почетен президент Джон Макманъс.

Расистите в САЩ мразят Джон Бърч обществото именно защото се противопоставя на расизма и всички форми на колективизъм.

И в заключение бих казал, че това е много глупаво обвинение, на което ще се присмее всеки, който знае фактите. Дори и анти-JBS екстремистите в Съединените щати като Southern Poverty Law Center, чиито твърдения внушават "омраза към групите" в Америка, не си позволяват да правят подобни дискредитиращи JBS внушения, защото това по-скоро ще дискредитира хората, които ги отправят. Но аз съм сигурен, че анти-комунистите в България са запознати с тези видове тактика. След като са живели толкова дълго време в комунизъм, вярвам, че българите знаят по-добре как да се предпазват от подобни лъжи.

- Разкажете на българските читатели за JBS, представят е като "дясно екстремистка и открито расистка организация“, която е насочена против правата и свободите на гражданите, оперира с „мръсните пари“ на братята Кох, които били "замърсители на политиката и околната среда"?

- Благодаря за възможността отново да изясним нещата. Макар да не съм официално упълномощен говорител на обществото, аз съм щастлив да говоря за моите преживявания с JBS. По принцип, истината е точно обратното на това, което критиците в България са заявили: JBS не е екстремистка, а доста умерена по своята същност организация, която винаги се е противопоставяла и продължава да се противопоставя на расизма. Организация която работи за защита на правата и свободите на всички граждани. Вярно е, че един от основателите на JBS беше Фред Кох, добър бизнесмен и голям родолюбец. Вярно е също така, че един от синовете му е бил за известно време лично ангажиран с JBS. Но това е. The JBS по никакъв начин не е "марионетка" на това, което някои медии в България непочтено наричат "Kochtopus." Вместо това, тази масова организация - може би най-успешната консервативна организация на всички времена, дори според някои критици, е съставена от прекрасни хора от цяла Америка. Тя е основана преди повече от 50 години, с цел насърчаване на свободата, личната отговорност и - с Божията помощ – за един по-добър свят. В този смисъл, Обществото се противопоставя на комунизма, колективизма, фашизма, противоконституционните правителствени програми и така нататък още от 1958 година. Дружеството носи името на капитан Джон Бърч, християнски мисионер в Китай, които се присъединява към американското военно разузнаване по време на Втората световна война. В последна сметка той е убит от китайските комунисти след официалното обявяване на края на световната война. Историята на живота му е вдъхновение за много американци и родителите им, получили разрешение да използват името му и станали приживе почетни членове.

Дейността на JBS е свързана на първо място със защита и отстояване на Конституцията на Америка – един чудесен документ, създаден от нашето федерално правителство, който защитава дадените ни от Бог човешки права, очертал няколко конкретни правомощия, делегирани на държавната власт. Ние отстояваме тези цели като ограмотяваме американците да познават нашата Конституция, с редица инициативи, целящи създаването на по-информирани избиратели, което в крайна сметка ще доведе до появата на по-добри политици и политики.

По този начин JBS описва себе си на своя уебсайт в отговор на нарицателното "екстремистка", използвано в обвиненията към тях от някои анти-JBS гласове: "

JBS е посветена на възстановяването на Републиката според визията на бащите-основатели: правителство с ограничени правомощия, индивидуални свободи и върховенството на закона. Заедно с основателите на Америка, ние вярваме, че правителствата са създадени, за да защитават индивидуалните права и свободи, и не са формирани, за да обезпечават нуждите на индивидите. Ако JBS се етикетира като “радикална“ или „екстремистка“, означава този етикет да бъде прикачен и на Създателите на нашата нация.

- Как се позиционира JBS в международен план?

- Важно усилие на JBS е да разобличава хора, които работят съвместно срещу свободата по целия свят. Това включва комунистите и групата от много силни и влиятелни хора, работещи във Вашингтон, Лондон, Париж, и други места, които ние наричаме "вътрешни хора" или "учредители". Тези хора често публично говорят за изграждане на това, което те наричат " Нов световен ред " в рамките на ООН. Президентът Джордж Буш е описал този „нов ред“ като нещо, в което "заслужаващата доверие Организация на обединените нации може да използва своята мироопазваща роля в изпълнение на обещанията и визията, начертана от основателите на ООН." Ние сме против тази идея за "глобално управление", и с помощта на образованието и истината ще информираме и мобилизираме американците, за да спрем това.

JBS е разделен на няколко клона, които са пръснати и работят в общо 50 държави, като чрез образование формират определени устойчиви възгледи, използвайки единствено истината и фактите. Членове на JBS са от всички краища на страната, всички социални класи, всички раси, религии, и така нататък, и са обединени само в желанието да се запази свободата, отредена им от Бог и правата, дадени им по Конституция. Както хората в България знаят много добре, комунизмът е изключително опасно движение, което е отговорно за убийството на повече от 100 милиона души само в последните 100 години. JBS се противопоставя и на комунизма, и на всички форми на колективизъм, заради което често сме нападани от комунисти и колективисти, а понякога и от наивни хора, които просто вярват на клевети.

Като допълнение към това ще припомня, че, бившият изпълнителен директор на Обществото на Джон Бърч - конгресменът Лари Мак Доналд, председател на управителния съвет на JBS, беше свален със самолета, с който пътува, през 1983 г. в Съветския съюз, а по това време той работи активно за американския Конгрес. Много от нас вярват, въз основа на различни източници, че комунистите са го заловили жив. По това време той е и член на Камарата на представителите на въоръжените сили, което вероятно е станало причина за засиления интерес към него. Ние продължаваме да се надяваме, както много българи, че справедливостта ще възтържествува заради всички жертви на комунизма по света, включително и към конгресмена Мак Доналд.

- Има ли хора от консервативните среди, които са против JBS?

- Има определени хора, наричащи себе си "консервативни", които също се противопоставят на Обществото на Джон Бърч. За съжаление, те са склонни да приемат да бъдат наричани "неоконсерватори." Идейните корени на това движение, което е напълно чуждо на традиционния американски консерватизъм, са свързани с Ървинг Кристъл, основателят на неоконсерватизма. В собствената си книга, Кристъл гордо възхвалява миналото си на троцкист. Докато голяма част от властта в Републиканската партия е била в техни ръце, те по никакъв начин не говорят за американското консервативно движение, с изключение може би в собствените си фантазии.

Има един човек - Уилям Бъкли, основател и издател на списанието „National Review“, който персонално напада JBS през 1960. Той е и един от "учредителите", за които аз споменах по-горе, включително и консултант в Съвета по външни отношения, много влиятелна група, която помогна на комунистите да вземе властта от Куба до Китай. Той е и член на „Череп и кости“, тайното общество в Йейл, членовете на което са също Джордж У. Буш и Джон Кери. Мисля, че е ясно защо той нападна JBS, и аз предполагам, че вашите читатели ще стигнат до подобно заключение, ако внимателно проучат фактите.

- Вярно ли е, че отношение на JBS към президента Дуайт Айзенхауер е като към "фанатичен агент на комунистическата конспирация"?

- Не. Реалността е много по зловеща… Години преди Обществото на Джон Бърч да съществува, Робърт Уелч, основател на групата, разпространява писмо сред най-близките си приятели и сътрудници, свързано с президента Айзенхауер и неговите действия. С течение на времето това писмо прераства в книга – “Политикът“, която бе публикувана през 1963 г. Аз силно насърчавам всички българи да прочетат тази книга.

В нея той описва, наред с други ужаси, как Айзенхауер разрешава Сталин да пороби Източна Европа след Втората световна война. Книгата също така се фокусира върху „Операция Ругая“, в която Айзенхауер използва американските военни сили, за да депортира обратно милиони бежанци, избягали от масовия убиец Сталин в Русия и от други комунистически държави в Западна Европа, в Съветския съюз, където те са били екзекутирани, измъчвани, изпратени в ГУЛАГ и по други места.

В оригинала на писмото Уолч предлага няколко предположения, за да обясни необяснимото поведение на Айзенхауер. Едно от тях е, че Айзенхауер може би е бил агент на комунистите, който се е занимавал с конспирации. Отново препоръчвам на българите да прочетат тази книга, така че сами да решат за себе си, кое от обясненията е най-достоверно за действията на Айзенхауер по отношение на властта и комунизма, както и към неговия близък съюзник Сталин, касапинът, отнел живота на милиони невинни хора. А Айзенхауер и другите около него го акламират пред американците като "чичо Джо”.

- Но да се върнем към темата „Бокова“. Като журналист в The New American публикувахте през последните месеци доста разследвания, свързани с Ирина Бокова, от какво е провокиран интересът ви към българската кандидатура?

- Първата ми среща с Ирина Бокова беше във връзка с моите изследвания за ЮНЕСКО, културно-образователната секция към ООН. Работейки върху книга за образованието заедно с моя съавтор Samuel Blumenfeld, прекарахме много време в изучаването на тази организация и нейната много обезпокоителна роля по отношение на глобалното образование. Естествено, това изследване в крайна сметка ме накара да се заинтересувам коя е тази Бокова, която все още работи в ЮНЕСКО. След съвсем кратко проучване се развяха много червени флагове, така да се каже и тогава реших, че трябва да бръкна по-дълбоко.

Първо се запознах с публично достъпната информация. Когато започнах да я проучвам и публикувам, все повече осъзнавах, че представят Бокава като "първенец", който виждат като следващия генерален секретар на ООН. Заради обстоятелството, че твърде малко се знаеше за нея, аз се почувствах задължен да изложа фактите и така започнах да пиша за нея, това, което бях научил. За сравнително кратко време много българи се свързаха с мен и ми подаваха допълнителна информация. Не след дълго бях си създал вече доста широка мрежа от български източници, които ме държаха в течение за актуалните неща около Бокова.

Както знаете, има много жертви на комунистическия режим, на когото Бокова и баща й служат от толкова дълго време, така че не малко хора предложиха да ми помогнат с разкриване на истината, свързана с Бокова. Аз съм много благодарен на всички прекрасни българи, които ми помогнаха при превеждането на новинарски репортажи и документи, и които отделиха време, за да помогнат на човечеството да бъде защитено от Бокова и старата комунистическа мрежа от шпиони и партийни агенти, организирали настоящата й кампания. За мен те са герои.

- Кои са основните факти и аргументи, които правят Бокова неподходяща за поста генерален секретар на ООН?

- Първо, бих искал да изясня, че не подкрепям участието на моето правителство в Организацията на обединените нации, тъй като не виждам доколко Бокова като генерален секретар на ООН би била полезна за каузата. Обществото на Джон Бърч в продължение на 50 години е насърчавало оттегляне на САЩ от ООН, която е основана от хора като Сталин, като американския представител в Съветския съюз и съветски шпионин Алгър Хис, (Хис, който е избран за първия лидер на ООН, по-късно осъден в съда за това, че е бил съветски шпионин). Точно сега е моментът Конгресът да излезе със законодателна инициатива САЩ да излезе от ООН.

Моето виждане е, че ООН е опасна организация, която е заплаха за свободата и националната независимост в световен мащаб. Дори един от най-добрите американски служители, участвали в създаването й, като Джон Фостър Дълес, който в крайна сметка стана американски държавен секретар, признава, че сега на дневен ред е създаването на световно правителство. Аз съм против тази идея по много причини и не на последно място, защото в ООН доминират диктатори и несвободни режими. Нейните основополагащи ценности са несъвместими с ценностите, върху които е основана Америка - като например идеята, че правата са ни дадени от Бога, а правителството съществува, за да защитава тези права.

С това искам да кажа, така мисля аз, че има няколко основни причини, поради които Бокова не трябва да бъде избрана за генерален секретар на ООН. От една страна, това ще я постави в позиция, която ще и позволи да назначава на висши постове в бюрократичната система на ООН хора, които са сходни с тези, организирали нейната кампания - бивши шпиони за ДС, комунистическите престъпници и т.н. Ситуацията в ООН и сега е достатъчно лоша, но с нашествието на комунистите, тя ще стане още по-тежка.

Второ, тя ще може да използва позицията си, за да прокарва интересите на сили, подкрепящи кампанията й. Тези сили са заплаха за свободата, и като такива на тях трябва да се противопоставят всички свободолюбиви хора по света. Изключително тревожен и опасен е бекграундът на Ирина Бокова. Някои от проблемите, които виждам, са: тя обслужва комунистическия режим; отказва сериозно да денонсира престъпленията, извършени от режима (222,000 са жертвите по последни данни); дългогодишното й членство в комунистическата партия; привилегиите, които е получила като част от комунистическия елит; самият факт, че тя е заобиколена от "бивши" комунистически шпиони; нейните изявления като генерален директор на ЮНЕСКО, и пр. Голяма част от това е посочено в моите статии. По мое мнение, всеки един, който е тясно свързан с комунистическите режими или комунистическите партии, трябва окончателно да бъде лишен от правото да работи за правителството или за международни институции, освен ако не се е покаял.

Трето, в продължение на години Бокова е обвързана с различни корупционни схеми. Ние все още не знаем какво е обяснението й за всички тези луксозни имоти, които е придобила по целия свят. От къде идват парите, за да си ги позволи? Ние знаем, че нейното управление в ЮНЕСКО и нейните злоупотреби с парите на данъкоплатците, от които лично се е облагодетелствала, са легендарни. В своята същност Бокова изглежда е повредена до мозъка на костите. Тя не е от този тип хора, които могат да се грижат за милиардите американски долари на данъкоплатците, за армиите на „мира“ на ООН, за огромната и влиятелна бюрокрация и т.н. А това е недопустимо.

- След първите две предварителни гласувания, има ли все още Бокова шанс за важния пост? Какво коментират политическите кръгово във Вашингтон?

- Моето разбиране е, че кампанията на Бокова в основни линии приключи. Аз не виждам как тя може да бъде реабилитирана, след като бе осветена нейната компрометирана кариера, която очевидно е свързана с една убийствена идеология и режим, и след огласените публично обвинения в корупция. Нейният бекграунд вече е добре известен в столицата Вашингтон, и затова мисля, че ще бъде изключително трудно в този момент да се опита да съживи кампанията си. Тя обаче притежава мощни поддръжници и затова нищо не е невъзможно. Хората трябва да останат нащрек.

Б.Р. Вижте в прикачения файл оригинала на текста на английски език.

http://www.faktor.bg/