​Македонски журналист: Етническите албански партии държат ключа към следващото правителство

Македония може би върви към нови предсрочни избори в най-скоро време

Големият победител е движението Беса - нова албанска етническа партия

Основните приоритети пред новото правителство трябва да бъдат стабилизиране на страната и връщане към евроатлантическия път, коментира пред Faktor.bg разследващият журналист Горан Ризаов

Горан Ризаов е журналист от Скопие, проектен координатор на Фондация „Метаморфозиз“. Има повече от 10 години опит в различни медии. Работил е по няколко сериозни журналистически разследвания, едно от които включва голям скандал на корупция в далекосъобщенията в Македония. За него получава наградата "Никола Младенов" за разследваща журналистика през 2015.

Интервю на Косара Белниколова

- Г-н Ризаов, Какъв е Вашият коментар за проведените преди дни избори в Македония? Ще се промени ли политическата ситуация?

- Изборите бяха мирни и сравнително честни като имаме предвид, че те трябваше да представляват края на дългата политическа криза, продължила две години. Тя започна с публикуването на незаконно подслушвани материали от лидера на опозицията Зоран Заев през 2014-та. Гражданите на Македония излязоха да гласуват масово, имаше повишаване на избирателната активност до почти 70% в цялата страна и до 80% в някои общини. Това показва, че политическата криза и криминалните откровения от подслушваните материали засягат всички хора на Македония. За жалост, сега виждаме, че изборите няма да сложат край на кризата, тъй като двете основни политически партии получиха почти равен брой гласове, и който и да формира правителство, е ясно, че то няма да е стабилно. Македония може би върви към нови предсрочни избори в най-скоро време. Това, което е най-важното в момента е, че който и да формира правителство, има малки възможности да блокира работата на Специализираната прокуратура. Специалният прокурор Катица Янева трябва да направи по-добри промени, за да завърши разследванията си и да повдигне всички обвинения, за които работи с екипа си. След това може да имаме още предсрочни избори.

- Разликата между двете водещи партии е незначителна, има протести, как ще се преодолее тази ситуация?

- Протестите пред Държавната избирателна комисия (ДИК) са организирани от управляващата дясна партия ВМРО-ДПМНЕ. Докато те протестираха, комисията трябваше да даде становище за над 18 жалби от политически партии за гласуването тази неделя. Те са основно от шести избирателен район в Северозападна Македония, която е населена предимно с етнически албанци. Тъй като разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ в тази област е най-ниската (само 300 гласа), съществува възможността СДСМ да получи още един депутатски мандат и съответно ВМРО-ДПМНЕ да загуби един, тогава ще имаме съотношение 50:50. Това означава, че ВМРО-ДПМНЕ няма да има най-голям брой депутати и няма да получи мандат за формиране на правителство.

За момента има 18 жалби, 9 от СДСМ и 9 от Беса, а комисията е приела само една от Беса и се очаква решение за другите. Това е причината, поради която лидерите на управляващата партия организират протести. Тъй като те се страхуват, че ще загубят властта и в крайна сметка ще бъдат обвинени от специалния прокурор и ще завършат в затвора. Ако останат на власт, ще помета контрола над съдебната система и медиите и няма да отговарят по обвинения в съда.

- Какви бяха изненадите в тези избори?

- Основните изненади дойдоха от албанския етнически блок в македонската политика. Управляващата ДУИ (етническа албанска партия) загуби много от избирателите си и в крайна сметка остана само с 10 депутати. На последните предсрочни избори (през 2014 г.), те имаха 19 депутати и повече от 150,000 гласа, а сега 10 депутати и по-малко от 90 000 гласа общо. Победителят е движението Беса, което реално е нова албанска етническа партия. Те спечелиха 60 000 гласа и 5 депутати на първите си избори. Социалдемократите също са победители след като привлякоха хиляди избиратели от етническите албански националности, което не се случи при предишните избори. Социалдемократите бяха решили да спечелят доверието на албанското население и успяха.

- Колко трудно ще бъде да се сформира правителство? Каква е вашата прогноза?

- Ще бъде изключително трудно да се формират следващото правителство, дори ако СДСМ спечели още един мандат след решението на Избирателната комисия. Не е ясно дали ДСИ (главната етническа албанска партия) ще продължи с коалицията си с ВМРО-ДПМНЕ или ще се ориентира към Социалдемократите. Ако социалдемократите формират правителство, не е ясно дали движението Беса ще искат да се коалират с ДУИ. Така че, който и да формира правителство, то ще бъде нестабилно със сллабо мнозинство в парламента. В този момент, етническите албански партии държат ключа към следващото правителство. Освен ако те решат да формират широка коалиция, в която всички парламентарни партии ще участват и чиято основна цел ще бъде да се осъществят реформи и осигуряване на безпрепятствена работа на специалния прокурор.

- Какви трябва да бъдат основните приоритети пред политиците в следващите месеци?

- Основните приоритети пред новото правителство трябва да бъдат стабилизиране на страната и връщането й към евроатлантическия път

Преди дни за първи път видяхме бившия министър-председател Никола Груевски с обвинение за причиняване и поръчване на насилие в един от случаите на специалния прокурор. Делото е за случай през 2013-та по време на местни избори, когато Андрей Жерновски от опозицията спечели изборите в Община „Център“ в Скопие. След това той е бил подложен на изключително голям натиск да не се намесва и да не осветява закононарушенията на правителството и тогавашния министър-председател Никола Груевски. В един от публикуваните записите можем да чуем как Груевски поръчва пет или шест силни шамара в лицето Жерновски и организиране на протести пред сградата на неговата община. Основен приоритет обаче в този момент трябва да бъде сигурността на страната и нейните хора, поддържане на добри отношения между македонския и албанския етнос и гарантиране на върховенството на закона и зачитането на правата на човека.

http://www.faktor.bg/