“ГЕРБ-Бургас” ООД

“ГЕРБ-Бургас” ООДБургаски общински съвет ЕООД или сдружение “Единодушие”

В петъчния ден в края на октомври под ръководството на областния управител  Константин Гребенаров започна първото общинско заседание на новоизбрания общински съвет в Бургас.

Във встъпителната си реч той посочи, че останалите общини от област Бургас искали да се наредят до „ най-доброто място за живеене, до най-добре работещия общински съвет и общинска администрация- община Бургас“. Към края на краткото си слово къде символично, къде наистина той призова: „От днес нататък в тази зала, в този общински съвет да има само една партия и тази партия да бъде на жителите на община Бургас“.

Ние, г-н Гребенаров, й знаем името на тази една партия и тя се нарича ГЕРБ, защото с подавляващото си мнозинство от 28 общински съветника и със сателитната помощ на 2 общински съветника от СДС, други двама от ПП „Лидер“ и двама от ДПС и 1 съветник от „Социален хуманизъм“, които нямаха свои кандидати за кмет, правят 35 съветника, а като прибавим и съветника на „Атака“, покорно седнал до общинските съветници от ГЕРБ, и двамата съветника на СЕК, подкрепящи ГЕРБ от есента на 2007 г., общата бройка набъбва до 38 съветника, стоящи почти твърдо зад гърба на ГЕРБ и Димитър Николов.

“ГЕРБ-Бургас” ООДТака този съвет можем спокойно да го наречем „Общински съвет“ ЕООД или сдружение „Единодушие“.

Нека оставим настрани онези 100 дни, които се дават в по-развитите и демократични държави, за да се правят първи изводи за делата на властниците, и да разкажем за картинката в първото заседание на Общинския съвет в Бургас.

Мисля си, че ако на това заседание присъстваше някой добър сценарист или режисьор, можеха да спретнат такава комедия в стил „Софиянци в повече“, че щяхме да изпопадаме от столовете от смях. Явно новаците ще трябва да се учат, а те не са малко...

Комични попадения имаше още при полагането на клетва от кмета и общинските съветници, когато те бяха поканени да станат прави и да положат клетва, се изправиха и много други попаднали в залата за заседанието, все едно, че и те ще се заклеват.

Направи впечатление липсата на Костадин Марков от СДС, който уж бил в командировка, както и отсъствието на Живко Иванов, общински съветник от ГЕРБ, който дали беше пак на екскурзия в Тайланд по някой остров, или както се говори из някои среди, щял да сменя ОП „СИПГ“ с длъжността зам.-кмет по строителството, на която досега беше Костадин Марков...

Кой да ти каже?!

“ГЕРБ-Бургас” ООДКлетвените слова ми прозвучаха като осъдителна присъда за тези нови-стари общински управници, които допуснаха най-високите местни такси и данъци сред 28 областни града в България и точно по този и по много още други показатели те не работеха за благоденствието на гражданите от община Бургас и не се ръководеха от интересите на гражданите, а много от тях дори и не спазваха някои закони на страната.

Ако все пак не знаете съдържанието на тази кратка клетва, ще ви припомня част от нея:

„Да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите в община Бургас и да работя за тяхното благоденствие.“

След клетвата бяха връчени от областния управител свидетелствата и на избраните общински съветници и на кметовете на съставните селища на община Бургас, като впечатление направи братската прегръдка на Димитър Николов с кмета на Българово Йордан Йорданов и формалното ръкостискане с кмета от ДПС на с.Драганово, който вероятно също е с принос в гласовете на ГЕРБ, както другите му колеги от ДПС-Бургас.

Първото заседание на Общинския съвет на БургасПървото заседание на Общинския съвет на Бургас по традиция бе водено от най-възрастния общински съветник - Коста Костов (ГЕРБ). Не зная неговата професия или специалност, но дали възрастта или слабата помощ от неговите партайгеносета от ГЕРБ му изиграха лоша шега, в която пролича, все пак, че политическата култура и рутина не са без значение в подобни мероприятия. Това не говори добре за ГЕРБ, които имаха председател и зам.-председател в ръководството на предишния общински съвет и знаеха добре процедурите, а и също днес бяха сред новия-стар състав на съветниците. Малко помощ нямаше да е излишна...

Дневният ред на заседанието се състоеше от само две точки - избор на председател на Общинския съвет и избор на временна комисия за изработване на Проект за Правилник за работата на Общинския съвет и постоянните комисии към него.

Най-възрастният общински съветник от ГЕРБ Коста Костов пое добре по първата точка от дневния ред на заседанието и предложи да се избере комисия за избор на председател на Общинския съвет.

Неподготвена и побързала да изиграе поредната си ключова роля в тази вече приключила изборна кампания за местната власт, общински съветник №1 в листата на ГЕРБ и бивш шеф на ТД „Възраждане” (Меден рудник) Магдалена Манолова не спази реда да предложи първо от колко членове да се състои комисията, а направо започна да предлага членове от ГЕРБ, наложи се Диана Йорданова да предлага брой членове на комисията и след това някои от членовете й от ГЕРБ. Е, опитът си каза думата... Нейно беше предложението и за председател на местния парламент в лицето на старата – нова председателка Снежина Маджарова.

Последваха и други комични ситуаци, при които се четяха само гласовете „за“, а „против“ и „въздържал се“ не се брояха. Омърлушени от гафовете на своите общински избраници, областният управител и кметът Николов се споглеждаха намусено, но това е мат‘рялът...

Първото заседание на Общинския съвет на БургасСнежина Маджарова (ГЕРБ) отново зае председателското място в Общински съвет-Бургас за мандат 2011 - 2015. Тя бе избрана след тайно гласуване.

Комисия от седем члена, с председател Руслан Карагьозов, бе избрана за провеждане на гласуването. Общо 42 от новоизбраните общински съветници гласуваха, като 36 от тях са „за“, 5 - „против“, а една бюлетина е недействителна. Говори се, че тази бюлетина била от средите на БСП, които не се представиха като твърда опозиция с единно мнение още от първото заседание?!

За разлика от тях 7-те новоизбрани общински съветници от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) не се явиха на първото заседание. Те изпратиха декларация до медиите, в която аргументират отсъствието си от първата сесия с постановката, че „изборният процес не е приключил, както и с  „постъпилите множество жалби срещу опорочаване на изборния вот“. „Считаме, че провеждането на сесия на ОбС, преди окончателното приключване на изборния процес, противоречи на политическата коректност“, се казва в декларацията на НФСБ.

Първото заседание на Общинския съвет на Бургас„Нека изградим един екип от съмишленици, нека нашата основна задача да бъде работата в полза на нашите съграждани. Това, което днес направихме да се закълнем и да се подпишем под клетвения лист, да не бъде само една формалност“, обърна се към своите колеги Снежина Маджарова при встъпването си в длъжност. 

Така се видя реално, че и в това първо заседание на новия Общински съвет в Бургас, политическият живот се погреба и че можем спокойно да очакваме експресни общински заседания, след като се набере рутина...

А онзи прословут интерес на бургаските граждани, в които се клеха днес много съветници, го забравете. Той ще стане просто интересът на ГЕРБ и общинската управа...

Първото заседание на Общинския съвет на БургасВидяното днес на заседанието в очите на някои бивши заместници на Николов показва, че са на тръни, неспокойни за своето бъдеще и интереси. Възможно е част от тях да си сменят работното място... Дори бившият зам.-кмет по бюджет и финанси Красимир Стойчев отиде до трибуната да вземе кратко мнение или да уреди среща с кмета. Май от тук нататък всичко ще се дели на едно. Така вероятно ще бъде и през четирите години в Общински съвет ЕООД.

Ще поживеем и ще видим...

Христо ТОДОРОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.