“Ние ги хващаме, ние ги пускаме”

Поредното задържане на обвинения за разпространение на наркотици в София Христо Байков, който до момента не е осъждан, даде повод на вътрешния министър Цветан Цветанов да заяви в интервю за Би Ти Ви: „При предишния му арест съдът не счете, че наркотиците и оръжието, намерени в дома му, са негови.“

Цветанов отново критикува работата на съда, възмути се от действията на правораздавателната система и пак заплаши, че вече ще назовава конкретно имената на съдиите, които не постановяват осъдителни присъди при подобни случаи.

Цялото му изпълнение обаче се оказа фалшиво, тъй като прокуратурата уточни, че прекратяването на разследването срещу Байков е било по решение на разследващия полицай.

Причината била, че в апартамента, където наркодилърът бил задържан преди време, живеели няколко души и не можело да се докаже, че намерените наркотици и незаконно оръжие са на Байков.

Прокуратурата уважила предложението на полицая и производството „заспало“ срещу неизвестен извършител. И тъй като според медийна информация арестуваният се хвалел, че е недосегаем, защото си плаща, вътрешният министър се опита да се отърси от отговорност, като заяви, че дори да е вярно, то това е „на ниво районно управление“ и щяло да има безкомпромисна проверка.

Случаят с Байков е чудна илюстрация на невярната и пропагандна информация, с която вътрешното министерство залива гражданите.

Изтърканият рефрен още от времето, когато сегашният премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР, си е един и същ - „Ние ги хващаме, те ги пускат“, само че истината е, че МВР си ги хваща и си ги пуска, както находчиво напомня читател от форума на „Дневник“.

Често фактите са съвсем различни от тези, които се съобщават, и зад тях се крие процесуалната немощ на полицията да разкрива и доказва престъпления, които да бъдат наказвани със справедливи присъди.

Затова пък съдът винаги е удобен за оправдание, поне докато на всички ръководни постове в него не се назначат политически приятели.

А колкото до хвалбите на Байков, че си плаща, за да е недосегаем - списъкът с дарителите на вътрешното министерство показва, че „доброволците“ в тази дейност направо са се блъскали на входа му.

в. „Дневник“