“Преизпълнените” кметски обещания на Димитър Николов

Райхсканцлерът Бисмарк на въпроса кога се лъже най-много е отвърнал: Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Работата на политиците е да лъжат и то най-много преди избори. Такава беше ситуацията в Бургас през есента на 2007 г., когато кандидат-кметът Димитър Николов съставяше своята Програма за развитие на община Бургас.

 

Много пожелания имаше в нея. Част от тях се изпълниха, а много-голяма част дори се „преизпълниха“?! Нека ви запознаем с т. нар. „преизпълнение“, за което вие, читателите на „Под лупа“ сами ни сигнализирате.

 

 

 

В писмото на г-н Асенов, пенсионер, живущ в жк „Меден рудник“, бл.431 е описано безхаберието на бургаските управници от 30 години насам, включително и на управата на Димитър Николов. Тревните площи, планирани да се изградят и поддържат през бл. 431 пред вх.1 и вх.2, ги няма вече никакви, няма и помен от ония тревни площи, за които отиват милиони в печелившите все едни и същи фирми-озеленителки в центъра и морската градина и новоизградените градинки. Просто там пред бл.431 в „Меден рудник“ няма нищо общо с Бургас- „най-добрият град за живеене“, което разбрахме от поредната пътна указателна табела на входа на комплекса откъм Капчето.

 

И днес, два месеца преди местните избори, е същото, както и преди 4 четири години, когато кметът Димитър Николов публикува предизборните си приказки в стил „1001 нощ“ за „Меден рудник“ и останалите квартали и е почти същото, както е било преди 30 години в „Меден рудник“, когато управляваше режимът на Тато, учителят на Бойко Борисов?! Разликата е несъществена... Просто частниците строителни предприемачи построиха десетки нови кооперации и нищо друго?!

 

Нашият читател г-н Асенов ни пише колко са окаяни и разбити тротоарите около блок 431, както и в целия комплекс, как няма тротоарни плочки и майките с детските колички се движат по автобусния маршрут направо върху платното, да не говорим за учениците от близкото училище СОУ „Елин Пелин“ и инвалидите, които и да искат да се качат на тротоара, където го има и не се е разпаднал, срещат  бордюри, високи по 40-50 см и неравна настилка от разстлан с лопата подложен бетон...

 

Заснетите от нас кадри показват отвратителното безхаберие на наглите бургаски политици и управници, които обещават преди избори, но после не правят нищо за този забравен от Бога и управниците квартал „Меден рудник“.

 

Г-н Асенов сподели, че го е срам, когато му дойдат гости от чужбина и видят тези градоустройствени недоразумения и то в изтипосания като пиар „най-добър град за живеене“ в България.

 

Припомних му , както ще припомня и на вас – читателите на „Под лупа“– неизпълнените кметски обещания на Димитър Николов, записани относно „Меден рудник“ в неговата предизборна Програма за развитие на община Бургас:

 

„ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БУРГАС

 

к-с Меден Рудник

 

Програма на ГЕРБ Бургас: Превръщане на ж/к ”Меден рудник” в престижен квартал за живеене                                                                                                                                       Улиците и тротоарите:

 

Улиците в комплекса са мръсни, прашни, без маркировка. Рядкост са участъците от пътното платно без дупки и неравности.

 

Липсват обособени места за паркиране, което превръща тротоарите в паркинги и понякога в автоморги. Поради лошото състояние или направо липсата на тротоари, пешеходците са принудени да вървят по платното за движение на превозни средства. Това създава рискове за здравето и живота им, особено при майките с колички, възрастните хора, малките ученици.

 

Зелени площи:

 

Поради засиленото строителство зелените площи и дървета в комплекса са на изчезване. Дори и за малкото останали такива, не се полагат необходимите грижи. Не се извършва ново озеленяване, почистване и възстановяване на зелените площи. Друг проблем е изсичането на почти изчезналата борова гора.“

 

Нека ви попитам, какво изобщо се е променило тук в „Меден рудник“ в това отношение спрямо това, което четете в текста на кмета Димитър Николов, написан през 2007 г.?! НИЩО...

 

Ето това безхаберие е накарало нашият читател да се обърне към нас, а чрез в.“Под лупа“ - към всички бургазлии и най-вече към кмета Димитър Николов, който тук не е свършил НИЩО ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ?!

 

Едно друго писмо на наш читател от жк „Славейков“ ни посочва същото безхаберие и неизпълнени кметски обещания в комплекса и в частност в зоната около бл.152 на комплекса.

 

Живеещите в „най-добрия град за живеене” са принудени да търпят с дни разлагащи се боклуци пред прозорците на апартаментите си. Г-н Петко Симеонов ни изпрати снимки на камара с боклуци, престояли повече от седмица в комплекс „Славейков”. „Боклуците се намират на метри от заведения и детска площадка, където вечер се събират децата. Няма кой да ги изрине повече от седмица”, е написал той.

 

Стари мебели, бутилки, картони, се въргалят и се разлагат с дни на 35-градусовата жега. Между тях се разхождат плъхове, които често прескачат от сметището и в съседните блокове, пише още читателят.

 

Подобни камари не са рядка гледка в Бургас, а в същото време общината плаща милиони левове на сметоподдържащата фирма и всяка година увеличава такса-смет. Стана така, че плащането й е непосилно за бургазлии, които са принудени цяла година да спестяват, а в същото време да наблюдават от прозорците си подобни гледки.

 

Нека ви припомним обещанията и констатациите на кмета Николов записани в неговата Програма за развитие на община Бургас през 2007 г. :

 

„ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА БУРГАС

 

к-с Славейков

 

През новия мандат на местно самоуправление е важно:

 

Не просто да констатираме проблемите, а да се справяме с тях:

 

5.Безразборно и ненаказуемо се изхвърлят строителни и др. отпадъци.                              Не само да се надяваме, а да предприемем съответните действия!

 

В програмата на ГЕРБ Бургас за комплкес “Славейков” през новия мандат са предвидени:

 

-Въвеждане на разделно сметосъбиране за всички микрорайони. Постоянен контрол и санкции за нерегламентирано изхвърляне на строителни и битови отпадъци.

 

 - Изграждане на специални „джобове” за кофите за сметосъбиране.“

 

Погледнете внимателно фотосите, изпратени от нашия читател. Нима виждате нещо изпълнено от тези кметски поети предизборно обещания. НИЩО ЗА ЦЕЛИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ?!

 

Е, г-н кмете, разказването на приказки свърши, дойдоха изборите и нови лъжи и шменти-капели няма да толерираме. Щом толкова уж Ви харесват за Вашето бездействие в „Меден рудник“ и „Славейков“, както и в другите квартали и Ви пишат оценка 4,89, нека тогава тези хора да гласуват за Вас, тяхна воля...

 

Ние обаче, както и нашите читатели не харесваме да ни лъжат и заблехосват с разни приказки. Искаме да видим и да пипнем и да усетим, че нещо добро и полезно се прави в районите, в които живеем, а не само из центъра на града и то показно и прескъпо, а и с лошо качество. Това е нашата воля.

 

Георги ИВАНОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.