“Той е главата на октопода!”

“Той е главата на октопода!” Бях за пореден път в София. Наред с другото се срещнах с двама души, които трудно биха могли да бъдат по-различни: вътрешния министър и човека, за когото казват, че е глава на най-мощната мафиотска групировка в България.

Шокиращи факти за купени мачове, измами със залози, натъпкани с допинг спортисти и корумпирани спортни деятели - това съдържа новата книга на Юрген Рот „Нечестна игра“. Подобаващо място в нея е отделено и на България.

Месец преди Лотар Матеус да разпространи своите впечатления от България на сайта Infinite Energy, бях за пореден път в София. Наред с другото се срещнах с двама души, които трудно биха могли да бъдат по-различни - единият бе вътрешният министър, другият - човек, обвиняван от службите за сигурност, че е начело на най-мощната мафиотска организация в България.

Министърът с чиста съвест

Вътрешният министър Цветан Цветанов, встъпил в длъжност на 17 декември 2009, се явяваше към момента един от малкото безукорни политици, решени да се преборят с корупцията и организираната престъпност.

От информациите в българските медии знаех, че той е обект на атаки от страна на опозицията, тъй като не можел да докаже откъде е получил парите, с които си е купил няколко апартамента в последните години. За да ме убеди, той ми показа множество документи, които извади от дебела папка с книжа, и обясни откъде са дошли парите; показа ми и съответните банкови извлечения.

„Това са само нападки на опозицията, за да бъда оклеветен“ - каза той доста огорчен. И изведнъж започна да говори за един случай, който е принципно невероятен. Но министърът го описа така, че всичките ми съмнения, че е убеден в това, отпаднаха.

Той знаел от два осведомени източника, че бившият главен прокурор е поръчал две убийства, които в крайна сметка били извършени от Алексей Петров и неговите хора. Единият от убитите бил прокурор, който бил в конфликт с тогавашния главен прокурор; жертва на другото убийство била една адвокатка.

След което вътрешният министър ми показа списък на всички успешни акции на своето министерство, предприети в последната година в рамките на борбата срещу босовете на организираната престъпност. Списъкът наистина бе впечатляващ: включваше не само арести на фалшификатори на пари и на издирвани поръчкови убийци, но и - най-важното - разбиването на една мощна мафиотска групировка, операцията „Октопод“.

Именно с нея министърът се гордееше особено много. В центъра й бил споменаваният многократно от министъра Алексей Петров. „Той е главата на октопода“, каза Цветанов. Разказа и, че президентът Георги Първанов се разпоредил в София да бъде създадена таксиметрова компания, която да бъде предадена на Алексей Петров. Шофьорите трябвало да бъдат очите и ушите на социалистите и на службите.

Колко опасен е Алексей Петров?

Обвиненията към Алексей Петров и неговата организация са наред с другото за изнудване, пране на пари, организирана проституция, наркотърговия и поръчкови убийства. Петров е задържан на 9 февруари 2010 година, на 10 октомври е пуснат под домашен арест. Т.е. излиза, че не е чак толкова опасен, този бивш агент на Държавната агенция за национална сигурност и бизнесмен със съмнителна слава.

Седмица по-късно обвиненият от министър Цветанов за поръчаните убийства бивш главен прокурор отхвърли категорично тези твърдения и заяви, че става дума за политически клевети, зад които стои американското посолство.

В продължение на дни в българските медии и на политическата сцена цареше голяма възбуда. След което се установи обичайното спокойствие. Не се случи нищо, независими разследвания не бяха проведени, нито бяха изслушани свидетели - българска работа.

Дойче Веле