„Библиотекарите“ отново надникнаха зад назначаването на новия шеф на полицията

„Библиотекарският кръг“ отново надникна зад назначаването на новия шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ Станимир Станев. Това разкриха пред Фрог нюз източници от МВР.

Според тях неговият ракетоносител е знаковото лице на „Библиотекарите“ Георги Великов, който пък бе шеф на кабинета на бившия шеф на вътрешното ведомство Цветлин Йовчев. Припомняме ви, че Георги Великов изкара само няколко часа като съветник на сегашния служебен премиер Стефан Янев, след което бе махнат. Въпреки това, признават източниците ни, рокадите в МВР стават както с неговата благословия, така и с тази на Пламен Узунов – съветник на президента Румен Янев.

 

Новият директор на полицията Станимир Станев е от Пловдив и по-голямата част от кариерата си е прекарал в транспортна полиция. Той напуска МВР малко преди да дойде на власт кабинета „Орешарски“. След това, когато тандемът Йовчев-Великов от „Библиотекарите“ застава начело на МВР, се провежда конкурс за висша ръководна длъжност, който очаквано се печели от Станев. Той става шеф на Транспортна полиция. Малко по-късно структурата е закрита, а работещите минават към жандармерията.

 

Поради близките си отношения с бившия шеф на ОДМВР-Пловдив Атанас Илков, Станев отива там, като финансов контрольор. Припомняме ви, че Атанас Илков ръководеше злополучната акция в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Любопитното е, че когато Илков е преместен в Кърджали като шеф на местната полиция, Станев отива с него във въпросната структура отново като финансов контрольор, допълниха от ведомството. През 2020 година Атанас Илков става началник на учебния център в Казанлък, като посочва Станимир Станев за зам.-директор. Така и става. Именно от тази позиция сега той става директор на Главна дирекция „Национална полиция“.

Упорито се коментира, че пазарджишкия кадър Атанас Илков ще е вероятният бъдещ главен секретар на МВР. Позицията продължава да е вакантна след махането на Ивайло Иванов.  

 

Служители на МВР са озадачени от последните рокади в МВР, които изцяло разкриват намеса на „Библиотекарския кръг“. Това е странно, тъй като самият министър Бойко Рашков публично ги атакува още от момента, в който седна в министерското кресло. Твърди се, че влиятелни фактори от Пловдив, откъдето е Пламен Узунов, успяват да прокарат определени хора на високи постове. 

https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-bibliotekarite-otn...