„Промяната“: Прокурорът на Бобокови стана член на борда на ВМЗ-Сопот

Съпругата на Николай Николов от чатовете с бизнесмена бе кандидат за депутат от „Мутрите“ на Манолова в Русе

Тодор Александров

„Става дума за ходатайство за един изключително сериозен и отговорен човек и прокурор Николай Николов чрез мой приятел, който е близък до кръговете за влияние. Той обаче не е окръжен прокурор и очевидно не е успешно“. Това заявява в съда бизнесмена Пламен Бобоков, разследван от прокуратурата за търговия с влияние. Поводът е разпространените от държавното обвинение негови чатове с прокурора от Русе Николай Николов през юни 2020 година.

В тях Николов иска от Бобоков да помогне, за да бъде избран за окръжен прокурор на Русе.

Надявам се, че още съм в играта“ пита прокурора и получава отговор от Бобоков: На 100 %.

След огласяването на чатовете Николай Николов подава оставка на 23 юни 2020 година.

По същото време по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев започва проверка относно цялостната дейност на прокурор Николай Николов в Окръжна прокуратура – Русе за срок от три години.

Проверката трябваше да обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Прокурорите трябваше да проверят и евентуалната му връзка с обвиняемия Пламен Бобоков или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започна проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, който е прокурор при Окръжната прокуратура в Русе.

Проверката трябваше да приключи с писмен доклад, съдържащ данни за проверените материали, констатации, изводи и предложения в срок до 10 юли 2020 година. Какви са резултатите от нея не е ясно, но през ноември 2021 година „прокурорът на Бобокови“ се оказа назначен от Държавната консолидационна компания-ДКК като член на…Съвета на директорите на държавното дружество ВМС-Сопот ЕАД.
Назначението е дело на скандалната Ваня Караганева, сложена там от Кирил Петков. Преди няколко месеца около нея избухна скандал и дори бе освободена от поста изпълнителен директор на ДКК. Поводът-Караганева дава изключителни права на фирма „Български индустриален инженеринг и мениджмънт“-БИИМ да изнася продукцията на ВМЗ-Сопот за Египет за следващите пет години.

Карагенева в момента е разследвана от прокуратурата и КПКОНПИ. След правата на БИИМ дамата не спира до тук. Тя сменя директорския борд на ВМЗ-Сопот. Първо е сменен шефа на директорския борд Иван Карабатаков на 5 ноември. А на 17 ноември 2021 г. Сменя трима директори на борда на ВМЗ и назначава на тяхно място Мартин Дончев, Иван Ангелов и експрокурорът от Русе Николай Николов.

Какви качества притежава „прокурорът на Бобокови“ от Русе да ръководи оръжейната фирма ВМЗ-Сопот остава да гадаем

 Но може би връзката е…Кирил Петков. Като служебен министър на икономиката той още през юни м.г. поиска оставката на ръководството на държавната фирма в Сопот. А Даниела Везиева, която го наследи на поста, е от Русе.

През септември 2021 г сайтът Lupa.bg съобщи за среща между Кирил Петков и Пламен Бобоков заради новият проект „Продължаваме промяната“ още докато Киро Харварда бе министър. Срещата била в Министерство на икономиката, а според медията Бобоков щял да бъде основен спонсор на ПП.

 

Колата на русенския бизнесмен бе снимана пред главния вход на Министерство на икономиката.

Човек на Бобокови вече бе назначен за зам.-министър на външните работи. Русенецът Васил Георгиев, който е работил за братя Бобокови, е новият заместник-министър на външните работи. Той бе втори в листата от кандидати за народни представители на ПП „Има такъв народ“ в Русе.

Интересна част от биографията на Васил Георгиев е, че е бил представител на „Приста ойл“ в Турция. Това ясно е посочено и в профила му в Linkedin. Преди създаването на ПП Бобокови предоставиха завода си за предизборни срещи на Тошко Йорданов от партията на Слави и на Стефан Тафров за разговори с работници и партийна агитация.

Назначенията на „прокурора на Бобоков“ и останалите трима директори във ВМЗ-Сопот са обявени за „временни“ до провеждането на конкурс от изпълнителния директор на държавното дружество Рая Каназирева и министър Везиева. До момента конкурс обаче не е обявен.

Като районен прокурор на Русе Николов е известен в крайдунавския град като магистрат обичащ да освобождава заловени от полицията крадени коли с пренабити номера, казват местните. Сега той е „репресиран от Гешев“ и заслужено е награден с добра заплата и топло местенце в борда на държавната оръжейна фирма.

Съпругата на „прокурора на Бобоков“ Ралица Барашка, адвокат, е кандидат за депутат от коалицията „Изправи се, Мутри вън“ на Манолова, Хаджигенов и сие“ на изборите през април 2021 година в Русе. Но не успява да влезе в парламента. Семейство за пример.

„Промяната“: Прокурорът на Бобокови стана член на борда на ВМЗ-Сопот — Breaking.bg