„Турски поток”: Съединението на „елита” направи далаверата!

Загубихме пари и спечелихме неприятности в близко бъдеще

Русия си осигури южен енергиен коридор, който засилва нейното политическо влияние върху членки на НАТО и на ЕС
 
Изявленията на Белия дом са димна завеса в полза на Газпром и на руския проект

Димитър Попов

Някак между другото мина съобщението на ТАСС, че тръбите на Турски поток през България вече са завършени и връзката до Сърбия е осъществена. То беше потвърдено и от министър Петкова. Това означава, че руският газ може да потече по тръбата от турската граница към Сърбия и скоро ще има тържество по този повод. 
Не очаквах Турски поток да се случи така бързо, честно казано. Изглеждаше, че международните фактори, както и вътрешните крамоли на българските политици, ще осуетят проекта. Но сгреших, защото надцених международния фактор и силно подцених склонността на българските политици да постигат пълно единение в името на далаверата.
И тъй като съм човек, който се учи от грешките, реших да си ги призная публично. 

Какви фактори подцених?

Подцених огромното желание на Русия да елиминира Украйна чрез Турски поток бързо, още тази година. С услужливото съдействие на българската администрация, руснаците поеха контрола върху спечелилата обществената поръчка саудитска компания „Аркад“, а после и полагането на тръбите чрез руски и белоруски фирми. Така изпълниха задачата, поставена от Кремъл предсрочно. С този проект Русия си осигури южен енергиен коридор, който засилва нейното не само икономическо, но и политическо влияние върху държавите по транзитния газопровод, повечето от които са членки на НАТО и на ЕС. 
Силно

 надцених обявеното несъгласие на Белия дом с проекта

 Държавният секретар Майк Помпейо и неговият заместник два пъти официално обявиха, че въвеждат санкции срещу фирмите, които участват в Турски поток, тъй като той е геополитически проект, който вреди на САЩ и на ЕС. В същото време обаче американската фирма Solar Turbines осигури компресорите за двете станции в Провадия и Ресово, без които Турски поток не би могъл да функционира, при това го направи без никакви санкции. Което означава, че изявленията на Белия дом са димна завеса, зад която прозира мълчаливото съгласие на администрацията на Тръмп в полза на Газпром и на руския проект. 
Надцених желанието на Европейската комисия да бди за спазване на европейското законодателство. Наскоро излезе разследване на Евроактив, което доказа, че Газпром чрез транзитния газопровод на българска територия е сложил ръка върху разпределението на газа през Балканите и

 по тръбите ще се транзитира 90% руски газ, 

което е нарушение на законодателството на ЕС. Според енергийните правила, такъв транзитен газопровод не може да е зает с повече от 50% газ от един доставчик. По въпроса има издадено решение на Европейски съд, засягащо Северен поток 2, тоест има прецедент. Евроактив подадоха сигнал до ЕК за нарушението. Оттам отговориха, че Балкански поток е в съответствие с европейското законодателство, защото вярват на българското правителство, че той няма нищо общо с Турски поток. Такава наивност от страна на комисията означава, че там са си затворили очите в полза на Северен поток, затова мълчат и за другото нарушение в България.
Вътрешният фактор, който подцених, е склонността на целокупния български елит, както вече споменах, да постига пълно съгласие и единодушие когато има далавера.
 Вижте какво се случи - всички партии в парламента изразиха обща воля да изградят Турски поток през България на всяка цена. Те натовариха правителството  да съдейства на Русия, включително с измамни схеми, които заобикалят европейското законодателство, като например номера с „вътрешното разширение на газопреносната мрежа”. Откъде дойде 

единството на управляващи и опозиция в полза на Русия

 Беше силно мотивирано от изявление на Путин, че от провала на Южен поток Русия е загубила 800 милиона евро и само построяването на Турски поток може да оправдае тази загуба, иначе той ще си търси парите от „онези“, които са ги получили предварително, а не са свършили обещаното. И „онези”  вкупом гласуваха за потока…А може да гласуваха и заради зачестилата поява на „Новичок” из Европа, кой знае…
Надцених също фактора национален интерес, който беше сведен до лозунга, че много печелим, защото оставаме, оставаме…на газовата карта. Никой в парламента и правителството не обърна внимание на загубите от това начинание – икономически, финансови, геополитически, както и на бъдещите проблеми с Европейската комисия, които скоро ще похлопат на вратата. И тъй като

 аргументите против потока

 не ги чухме в парламента, ето ги подредени така, както бяха описани от експертите извън него: 
- За да изпълни Турски поток, България доброволно се отказа от един милиард и сто милиона долара, дължими от Русия по стария договор за пренос на газ по трасето през Украйна. Той беше в сила до 2030 година и предвиждаше, че ако България не получава газа по това трасе, Русия трябва да и изплаща 90% от транзитните такси до края на срока на договора. Сега този над милиард долара няма да го получим, въпреки че Русия едностранно прехвърли трасето през Турция.

- България вложи около 3 милиарда лева за изграждане на тръбите на Турски поток на своя територия и в следващите 10 години, докато транзитните такси изплащат тези вложени пари, България няма да получава и една стотинка от преноса на газ по Турски поток. Нито една стотинка в следващите 10 години!

- През февруари, когато Турски поток се очаква да бъде пуснат в действие ще стане публично известно, че сме излъгали ЕК. То прави транзитен газопровод, а не вътрешно разширение на своята мрежа. Щом се разчуе, това ще задължи ЕК да реагира, тъй като е в противоречие с европейското законодателство. Вероятно България ще бъде осъдена да намали до 50% заетия от Газпром капацитет на газопровода. Това ще доведе до силни затруднения в изплащането на заема, ползван за изграждане на тръбите, тъй като двойно ще намали  транзитните такси. Според договора в този случай 

- Русия ще има претенции за собственост 

върху българския участък от тръбите. Другата перспектива е да не получаваме нито стотинка от газопровода не 10, а 20 години, докато го изплатим изцяло.

- Турски поток запушва всички входове и изходи на газови трасета през България, с което ни обрича на 100% зависимост от Газпром, и следователно на монополни цени на газа, без възможност да купуваме от други доставчици и да транзитираме друг газ, освен руския.

- И една геополитическа неприятност – новият президент на САЩ Джо Байдън вече е наясно, че с активното си съдействие на Русия по Турски поток и АЕЦ Белене, България е попаднала в руската енергийна сфера на влияние, което е недопустимо за страна член на НАТО и трябва да бъде коригирано. Как ще реагира новия президент не знам, но че ще има реакция съдя от изявления на някои от близките му съветници.
Предполагам, че мнозина от четящите тези редове се питат – ако всичко това е вярно, Борисов глупак ли е, че така ни е набутал в афера, в която нашия държавен интерес не е защитен никак и ползите, които имаме от Турски поток, се свеждат само до това, че в неясното бъдеще може да получим някакви транзитни такси, които може и да не получим накрая.
Не е. Просто е изразител на общата воля на българския елит, който по същество винаги постига пълно единодушие за всякакви далавери. В такива случаи той така се ентусиазира, че забравя за държавата изобщо. А че Турски поток е голяма далавера, в това няма съмнение. Вече описах защо. Мога да добавя само, че фирмата, доставяща американските компресори, прибира 321 милиона лева и е с основен акционер българската фирма Главболгарстрой, която е приватизирана от познайте кой...
Така е с българските политици. Няма да се разберат за Македония, нито за бюджета или за превъоръжаването на армията, нито за мерките срещу Ковид 19. Но отворете дума за усвояване на пари – независимо дали от ЕС или от Русия, и вижте как им се променят израженията – стават строги, ледени, а очичките им играят ли играят….
Та съобщението, че Турски поток е вече завършен, ми напомни какви хора управляват страната. Сега те са във валутен, а и донякъде в политически борд, който им пречи да се развихрят. Но какво щеше да стане, ако Тръмп беше успял да разбие Европейския съюз? Знаете, че той го искаше. Тогава Унгария, Полша, Италия, дори Румъния и Гърция щяха и сами да оцелеят като независими европейски държави, защото техните елити знаят националните си интереси и ги бранят достойно. 
Оставен сам, без никакъв външен контрол, 

българския елит ще задръсти територията с руски  проекти,

 които неусетно ще се превърнат в пълно приобщаване към Русия накрая – и икономическо, и политическо. И ще го направят не защото са убедени русофили, а защото са убедени далавераджии, които не виждат по-далеч от носа си. Ако нещо ме отвращава у тези хора, то е манталитета на дребни мошеници, който демонстрират винаги, когато става дума за някакви лични ползи. Поне да бяха истински русофили наистина… Щеше да е по-почтено някак.

https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-turski-potok-saed...