100 дни които НЕ разтърсиха България

Росен Плевнелиев – 100 дни президент

„Росен Плевнелиев се похвали, че е казвал „НЕ“ на Борисов. Отговорил с „НЕ“ на следните въпроси на Борисов:

- Обичаш ли друг, повече от мене?

[caption id="attachment_7542" align="alignright" width="300" caption="Колаж: Владимир Дойчинов"]100 дни които НЕ разтърсиха България[/caption]

- Смяташ ли, че жена ти не е права като не ме харесва?

- Като ти заповядам нещо, трябва ли да повтарям?“

Президентът Росен Плевнелиев встъпи в длъжност преди 100 дни - на 22 януари 2012 г.


Плевнелиев показа желание да постигне съгласие с политическите партии по националните приоритети. Колкото и да е невероятно той заяви, че за национални цели би се скарал дори с премиера. Досегашните резултати според тази заявка са отразени в цитираният по-горе виц...

Антоанета Цонева 100 дни които НЕ разтърсиха България
Въпреки това в края на кратката работна седмица след почивките за 1 май президент Плевнелиев на 101 ден от встъпването си в длъжност все пак показа и разбиране и характер. Той открито се усъмни от ползата от заповедите и обещанията на премиера Бойко Борисов електронното правителство да тръгне у нас в най-кратки срокове. „Електронното правителство няма да се случи и към момента не го виждам, защото не се знае кой носи отговорност“, заяви държавният глава на вчерашното заседание на Съвета по конкурентоспособност и инвестиции към президента.

Първите 100 дни на Росен Плевнелиев са 100 - те дни, които определено не разтърсиха България, каза пред Нова телевизия Антоанета Цонева, която е ръководител на Института за развитие на публичната среда, в сутрешният блок преди няколко дни.

Според нея най - голямо впечатление прави не самият Плевнелиев, а жена му, за която може да се каже, че социалните мрежи са нейният дом.

100 дни които НЕ разтърсиха БългарияВ споменатото предаване по Нова телевизия участваше и политолога Румяна Коларова, която изрази мнение, че Росен Плевнелиев е много по - открит от всички останали президенти, което е негов плюс.

Според Коларова през първите 100 дни най - важното е, че Плевнелиев е започнал да изпълнява обещанията си, които е дал по време на предизборната си кампания. Политологът припомни, че държавният глава е обещал да създаде една модерна и млада работеща администрация в Президентството и го е направил.

Социологът Кънчо Стойчев заяви :„Да влиза час по-скоро в ролята си на един разумен коректив на властта, той безспорно е такъв човек, човек със способности. Настоящата власт повече от всяка една има нужда от коректив, защото прекалено много позиции зае и изкушенията са прекалено големи.“

Според политолога Румяна Коларова назначенията, които президентът прави, ще определят какъв държавен глава е и заяви, че той се доказва като последователен десен политик.

100 дни които НЕ разтърсиха БългарияАнтоанета Цонева и Румяна Коларова  признаха, че за първите 100 дни Росен Плевнелиев е направил доста гафове и „не е онова истинско политическо животно“, което обикновено заема поста на държавния глава.

Гафовете на Росен Плевнелиев

Всички правим грешки, но грешките на държавния глава са най-забележимите ...

Гаф Номер 1 е свързан със съпругата на президента. Юлиана Плевнелиева нито веднъж не се появи официално с него.

100 дни които НЕ  разтърсиха БългарияГаф Номер 2 бе отразен във видеоклип на „Господари на ефира“, който бе свързан с два лапсуса направени по време на речта на президента пред парламента по повод полагане на клетва за встъпването в длъжност, където се появиха две нови думи - „желизници“ и „гомелизирам“...

Гаф Номер 3 бе запазването на визията на сайта на президентството, която след критиките вече е променена.

Гаф Номер 4 е лапсуса при  първата чуждестранна визита у нас. Делегация от Чехия начело с президента Вацлав Клаус бе посрещната от държавния глава с думите: „Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша…”. Плевнелиев веднага усети, че е сбъркал и побърза да се поправи: “Дами и господа от Чехословакия…, от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте”. Така едва от третия път президентът нацели от коя държава пристига гостът му. За щастие Вацлав Клаус и делегацията му влязоха в положение на българския президент.

100 дни които НЕ  разтърсиха БългарияГаф Номер 5 е речта на президента посветена на националният празник 3 март, в който липсваше дори и дума за ролята на Русия и нейната армия в Освобождението на България.

„Третият път към българската държавност мина през подвига и саможертвата на революционерите. Раковски и Каравелов, Ботев и Левски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, прославените народни войводи Панайот Хитов и Филип Тотю, апостолите, героите и мъчениците на Априлската епопея. И не на последно място, през титаничната саможертва на българските опълченци. Тя беше съдбовна за хода на цялата Освободителна война. Опълченците дадоха на света урок как един народ се бори и умира за свободата си.“

Гаф Номер 6 - Плевнелиев бе на тридневно официално посещение в Афганистан, където се срещна с колегата си Хамид Карзай и българският военен контингент. Дали му прилича на държавния глава да лети с US самолет при такова посещение. Американският посланик Джеймс Уорлик завел и върнал със  самолет на американското правителство, българския държавен глава Росен Плевнелиев, министъра на отбраната Аню Ангелов, началника на кабинета му Цветлин Йовчев и зам.-началника на отбраната контраадмирал Пламен Манушев до Афганистан и обратно! Президентът сгафи и с предложението България да строи болница в Кабул. В размирни региони се строи изключително трудно и скъпо. За да се изпрати бригада там, трябва да има и военен контингент, който да охранява коментира във в.“Труд“.

100 дни които НЕ  разтърсиха БългарияГаф Номер 7 - През март в.“Труд“ коментира гафа с чуждите правомощия. „Плевнелиев е човек на реформите. И то във всички сфери - здравеопазване, правна система, БДЖ, пенсионна система... Само дето президентът няма такива правомощия. А границата между активността му и навлизането в чужди компетенции е лесна за прескачане.

Плевнелиев беше прав да се опълчи на ГЕРБ за опитите й да наложи парламентарен контрол над държавния глава. Но преди това понечи да управлява министрите. Щял да започне “отделни срещи с министри за това как да се решават наболели проблеми в различни сектори на обществения живот”. Все пак България не е Русия.

Президентът обяви също, че е готов с екшън план за реформа в съдебната система, който вече е обсъдил с правосъдния министър Ковачева и главния прокурор Велчев. И очаква “конкретно разписани действия”. Решителен e и за провеждането на здравна реформа.

Добре е президентът на републиката да е инициативен и активен. Добре е обаче и да е адекватен на поста, който смята, че му е по-мярка.“

Въпреки тези гафове на политическата сцена Плевнелиев се опитва да се  наложи като различен държавник, който показва старание и собствени позиции. Може би точно това старание го доведе до онзи лапсус, превърнал се в гаф при първата му среща с чешкия президент Вацлав Клаус.

Желанието за прекомерна активност водеше и до хаотични изяви.

Политологът Антоний Гълъбов отбеляза :“Президентът Плевнелиев се позиционира в ролята наистина на един президент на парламентарна република. Той за разлика от досегашните си предшественици не се ангажира с партийния дебат.“

Макар и бивш регионален министър известен със строежа на магистрали държавният глава се обяви за диверсификация в енергетиката и най-вече за енергийна ефективност. Успя  умело да избегне партийната позиция при спирането на проекта АЕЦ „Белене“ като така на дело се показа като надпартиен президент.

Плевнелиев не одобри нито една от първите 85 молби за помилване от началото на мандата му. Запази неутралитет относно работата на предишния президентски тандем свързана с помилванията.

Първото му пътуване извън страната беше знаково и естествено в посока Брюксел.

Политолози за първите 100 дни на президента Росен Плевнелиев

dnevnik.bg

Въпросите на „Дневник“:

1. Как оценявате първите 100 дни на президента Росен Плевнелиев

2. Нещо изненада ли ви в поведението му? Какво и защо?

3. Успя ли да произведе новина? Коя е тя?

4. Бихте ли го посъветвали да коригира нещо в поведението си?

Евгений Дайнов: Да се преобрази в Петър Стоянов, но без периода с каскета

1. Колеблив старт след заявки за революционизиране на институцията откъм съдържание. Крачка напред – две назад.

2. Втрещяваща беше публичната му подкрепа за точно определен икономически субект с лоша репутация. Спомнете си: в момента, в който Бойко Борисов се опита да ни представи Цеко Минев като владетел на българските планини, Плевнелиев застана до него и ни очерта светли бъднини на десетки нови ски писти по всички български планини като панацея за излизане от кризата. Заемането на страна е категорично забранено на президента, който е представител на всички българи в еднаква степен.

Това е не само удар по институцията, но и много лош прецедент. Всякакви кандидати за монополни икономически позиции оттук насетне си правят планове да ангажират президента с подкрепа за себе си.

100 дни които НЕ  разтърсиха БългарияПетър Стоянов казваше, че работи като рекламен агент на България. Недопустимо е президентът да работи като рекламен агент на нещо, по-малко от България.

3. Новина? - Объркването на Чехия последователно с Полша и Чехословакия.

4. Съвет? - Да се преобрази в Петър Стоянов, но без периода с каскета.

Геновева Петрова: Все още изглежда като експерт, влязъл временно в управлението

1. Оценката е колебливо встъпване в ролята му на Държавен глава. Разбира се, това е едва началото на мандата, но то можеше да бъде по-открояващо се. Президентът заяви отделни приоритети, но те нито бяха достатъчно дискусионни, нито представени като систематизирана визия, за да достигнат до хората. В резултат, малка част от избиратели биха успели да назоват конкретни негови ангажименти към този момент.

2. Не толкова изненада, а по-скоро разминаване с традиционните очаквания от един президент е фактът, че той все още изглежда повече като влязъл временно в управлението експерт, отколкото като представител на ключова държавна институция.

Вярно е, че президентът Плевнелиев инициира и проведе месец на политическите консултации, но най-силните послания, които бяха излъчени от тях, от една страна, са пожелателни, а от друга, се въртят около доскорошния му ресор в правителството – инфраструктура, енергийна ефективност, диверсификация, електронно управление.

Все още не сме станали свидетели на действия от негова страна, които да позволят да бъде припознат като партньор на политическите сили в търсене на консенсус по спорни въпроси или като коректив за проблемни решения на изпълнителната власт.

Кольо Колев: Основно предимство - не досажда на обществото, основна слабост - същата

1. Не се оправдаха прогнозите ми, че „няма да се излагаме пред чужденците“. Първата чуждестранна  визита на държавен глава, по покана на Росен Плевнелиев в качеството му на президент, започна с гаф. Да поздравиш Вацлав Клаус като президент на Полша и несъщесвуващата Чехословакия е доста забавно. Но то и в предизборната надпревара се видя, че международната политика не му е силата.

Опитът му да се наметне с ореол на визионер устремил поглед в бъдещето (стратегия „България 2020“) също изглежда слаб. Визираните шест приоритета изглеждат като опит за поезия писана от инженер - технократски „видения“ за светлото бъдеще. В тях, за мен, отсъства основната визия – образованието, здравеопазването, качеството на нацията! Има магистрали, „инфраструктура на водния сектор“... Отсъства човекът!

Накратко – основното му предимство е, че не досажда на обществото и на медиите. Основната му слабост – същата!

4. Ако иска да стане Президент (Главното „П“ не е случайно), трябва да стане такъв! Това означава да имаш визия и мнение – не по водния сектор, инфраструктурата и „балансираното регионално развитие“. Трябва да имаш визия за света, посоката на движението му, световните процеси ... и мястото на малка България във всичко това. Една мъничко по-глобална визия. И да имаш мнение за властта, управлението и доколко то съответства на това което провиждаш за след 10 – 15 години. И куража да го споделиш публично – да влезеш остро ако трябва. Такива едни простички неща. И ако наистина иска да стане Президент, който някой ще запомни, трябва да си намери кауза. Да стане „Президентът на...“

Татяна Буруджиева: Президентът се е превърнал в ПР на правителството и главно парафира

1. Това е първият президент на България, който не използва своите 100 дни. Не е ясно кои са приоритетите, президентската институция няма дори ясна структура. Ще дам един пример - имаше бърза реакция за оставката на шефа на НЗОК и никаква реакция за случващото се в службите.

Започна с консултации с парламентарните сили, отчете ги на парламента. Това добре. В същото време - гафове при първите важни държавни визити, липса на каквито и да е политически послания към нацията.

Ако мога да обобщя - президентът се е превърнал в ПР на правителството и основната му дейност е да парафира. Какво, защо, какво произтича от това – по тези въпроси президентството мълчи. Единствените ясни послания идват от вицепрезидента, който е първият толкова активен вицепрезидент. Но това, че знаем точните позиции по повод убежищата, едва ли е най-сериозният въпрос пред българските граждани.

Смисълът на 100-те дни в политиката е да се даде шанс на политиците да покажат какво искат и какво могат да направят. От стоте дни на президента става ясно само какво не е успял да свърши като министър.

2. Изненадана съм от устойчивото усилие на българския президент да произвежда лишени от съдържание и позиция фрази. Лошото е, че в официални визити става ясно, че са лишени и от знание. Защо съм изненадана от това? Защото това е президентът и от него се очаква (ако не е знаел какво е да си президент или ако не е искал да е политик) да следва дълга си с достойнство. Поведението му е лишено от такова – ако прочетем по-внимателно някои укази, ще видим как президентът е сведен до ръка, държаща писалка за подпис от едни министри. Това е недопустимо.

3. Освен новини тип Румяна Желева. Не си спомням други. Не че нямаше възможности, просто не владее (явно и екипът му) политическия смисъл, който да извлича от събитията, които организира. С други думи – не може да формира политики и, следователно, на произвежда новини.

4. Бих препоръчала да стане президент. Предишният си бъркаше функциите с първата дама. Настоящият се държи като арменски поп.

След като се наситихме на коментарите на политолозите, нека прочетем из форумите т.н. глас божи или глас на народа.

„КМЕТ В СЯНКА

100 ДНИ В КОИТО БЛЕСНА ИСТИНАТА ЗА НОВИТЕ ДРЕХИ НА... ПРЕЗИДЕНТА!!!

teridan

Нищо досега не ме е накарало да забележа, че Плевнелиев е встъпил в длъжност, а вече били изтекли 100 дни.

valia

100 дни безличие !

Finland

Наистина 100 дни безличие. Дано следващите 100 дни да са по-смислени:

- активна външна политика насочена към привличане на инвестиции, туристи и създаване на нови външнополитически приятелства

- бой по каската върху министрите за да започнат реформи/подобрения в секторите/отраслите, където всички знаят какво трябва да се направи, но никой не го прави

Плевнелиев има някакви качества, но не знам дали може да използва президентската интитуция като хората. Ако се научи на политика и ако добие кураж може да постигне някакви успехи.

Любопитно

Ха, 100 дни минали, а човекът в президенството си остава сламен...

Дано да се промени, страната ни заслужава това!

Дотогава за да сме благосклонни, спазвайки презумпцията за невинност - за Плевнелиев като за умрелите - или хубаво, или ни6то. След 100 дни – ни6то!!

hodounski

Той просто изглежда нелепо и много несигурен.Няма ли кой да му каже ,че усмивката не винаги е на място

lonely_ninja

Ще ми остане в съзнанието ми, с физиономиятанси на тази снимка, която е типаж за него.

Присвити очички, маха с ръчички, охилена физиономия на 100%, от която просто си личи че е изкуствен. С ведро настоение и позитиизъм, се опитва да изтрие впечатлението, че местото му просто не е там.

Но както каза Боце... Аз обичам да работя с жени !

b_d_s

Този въобще не го забелязвам, което пак е добре, защото Гоце, уви, го забелязвах.

Но предлагам Биби да си прибере президентчето някъде и да го показва на симпатизантите си. На мен такъв чиновник не ми трябва. С това не искам да обидя човекът Плевнелиев, който направи грешката да стане болтче в тази машина.

Stardust

Най-полезно за новия президент ще е да приказва по-малко глупости и да не се хили толкова. При всички положения предпочитам да ме представлява той, отколкото Първанов.

Читател

Какво крушение - от набиращия популярност министър по инфраструктурата, човек, идващ от бизнес средите и предприемачеството, до безлична институционална фигура. Уж големи фрази, големи очаквания, а скоростта и посланията - мижави...

Дива селянка

Човека искаше да си впише в атобиографията едно президентстване и си го получи за слава на децата му.Излишно е да чака някой от него нещо повече от етикеция на БГ и къдрави усмивки.

gvt

Единственото нещо, с което Плевнелиев ме впечатли през тези 100 дни беше, че телевизиите показаха как Черепа се намъква в президенството. Не че някой се е съмнявал в наличието на такава комуникация, но е доста стряскащо Плевнелиев да обявява, че не му е приятно да го обявават като президент на мафията и да се среща с босовете и посред бял ден.

penkagk

100 дни желание да се докаже, но поредицата от гафове показва душевна неустойчивост и нежелание или невъзможност да попълни знанията си по международни въпроси!

Гаф е - и то сериозен - упоритото отсъствие на съпругата му!

Stewie

безлична фигура в една безлична и напълно излишна институция

dissident

Бойко го избра. Ако не знаеш, в момента Бойко Борисов управлява България. Той назначава министри, понякога ги интервюира на някой кръстопът, той назначава президенти. Както се казва: Той коли и беси.

paf

Макар и да са само първите 100 дни, се видя какъв безличен президент ще имаме. И не е само от неопитност.

robbie_williams

Бледа кукла си ти, Росене! Кукла на конци!

Stream

Първите 100 дни на безличния президент!

Този човек е сякаш от нищото,

никои не го бе виждал в Линднер,

никой няма да го види

и като президент!

chara

Изумена съм от коментарите на политолозите! А и от форума!

Е, как така, колеги, очаквате „чудеса“ от човек, който нямаше публично присъствие и публичен образ до лятото на 2009 г?

За политическо присъствие въобще не говоря. Няма място тук.

Не е виновен този, който папка баницата, а онези, които му я дават.

Та в този ред на мисли ... каквито гражданите, такъв и президента им. Ще му се радваме още дълго! Уви!

reakzioner

Бих добавил нещо. Все пак следва да се отбележи, че Плевнелиев е ненадминат в това, с безкрайно много думи, да казва НИЩО. Опитайте сам и ще видите, колко е трудно това!

dol

Плевнелиев е свестен, успял, ерудиран, грамотен, работохолик по германски тертип...........но просто бе жертван, което поне според мен е нечестно!!!!!!!!!!!...Безспорно да си Президент е чест, но не и когато те пращат в трета глуха. Ако бе останал министър все още щеше да е толкова, че и дори повече популярен отколкото беше.

france

Не мога да си представя, че във Франция един президент може да е подчинен на премиера. Вярно, Франция е президентска република, но все пак Плевнелиев може да има повече достойнство и да се еманципира. От друга страна не е леко да си изцяло продукт на един прост охранител.

Жана Д Арк /не Капка/

Премиер – от ИПОН и СИК. Президент – от ЦК на ДКМС, Парламентарен шеф – партиен секретар от Плевен. Да живей комунизъмът! Ура!

Вампибой

Росен Плевнелиев е културен и възпитан човек, много по-добър от Първанов.“

В тези коментари съм запазил оригиналния правопис на форумците на „Дневник“, „Всеки ден“ и др. медии.

За всички е ясно, че президент Плевнелиев има още много да учи и още много да работи, за да стане Президентът на всички българи, но се надявам че ще се справи с тази задача, което е добро за всички нас, а не само за членовете на ПП ГЕРБ, които го издигнаха и подкрепиха в изборната надпревара. Нека авансово му пожелаем успех, а събраното и написано тук може само да му е от полза...

Петко ПЕТКОВ

 

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.