11 съобщения за странични ефекти като гадене, главоболие и треска: показват, че тя дава силен имунен отговор, казва Норвежката агенция по лекарствата

Норвежката агенция по лекарствата е получила общо 11 съобщения за странични ефекти от лекари в домовете за стари хора. Общо около 3000 жители на домове за възрастни хора са получили ваксината. Снимка: Tone Player

 

Тине Домеруд
Журналист
 
Ваксината срещу корона има по-мощни странични ефекти от тази, която приемаме срещу сезонния грип. Но това е безвредно и преминава, казва Норвежката агенция по лекарствата.

Треска, главоболие, неразположение и гадене могат да бъдат странични ефекти на ваксината срещу коронавирус, която се използва в Норвегия.

Норвежката агенция по лекарствата е получила общо 11 съобщения за странични ефекти от лекарите в домовете за стари хора. Общо около 3000 жители на домове за възрастни хора са получили ваксината.

Медицинският директор Стейнар Мадсен не може да каже нищо по-конкретно за съобщенията. Сега те са в процес на разглеждане на всеки един и събиране на информация.

- Не сме изненадани да получим голям брой съобщения за странични ефекти. Много странични ефекти могат да бъдат неприятни, но са безвредни, казва Мадсен.

По-тежки странични ефекти от сезонния грип

Както ваксината от Pfizer Biontech, която се използва в Норвегия, така и ваксината от Moderna, която се очаква да пристигне в Норвегия следващата седмица, дават по-силни странични ефекти от това, с което сме свикнали, например от ваксината срещу сезонен грип, според Норвежката агенция по лекарствата.

- Това показва, че ваксината осигурява силен имунен отговор. Това е обяснението защо имат добър ефект при избягване на covid-19.

В 11-те доклада за нежелани реакции са включени два смъртни случаи, съобщени във вторник. Стейнар Мадсен подчертава, че всяка седмица 400 жители умират в домовете за стари хора.

- Нямаме доказателства да вярваме, че има връзка между ваксината и смъртните случаи. Молим обаче лекарите да съобщават за всички странични ефекти, дори ако има леко подозрение за връзка с ваксината.

https://www.aftenposten.no/norge/i/EpJ59l/11-meldinger-om-bivirkninger-s...