14 ден на протести

Две седмици продължава общественото недоволство срещу кабинета “Борисов 3”. Пред Народното събрание и тази сутрин започват да се събират хора. Демонстрантите излизат на протест срещу промените в Закона за хазарта, които бяха внесени в парламента на 16 юли.

Протестът е с начален час 8 ч. и е обявен като национален. Мирни шествия ще има и в други градове на страната.

 

Пред сградата на Народното събрание граждани излязоха още вчера срещу определения за лобистки закон, който ще засегне преди всичко малките и средните компании.

 

Вчера имаше и протест през ресторант "Осемте джуджета", където стотици граждани се включиха в инициативата "Масово пиене на евробира с Петьо Еврото". Повод за своеобразния "хепънинг" е разследването на Антикорупционния фонд. Заведението обаче беше затворено. Живущите в района заявиха, че за пръв път пред обекта няма джипове и охрана.

 

Днес недоволството продължава.

 

С това започна 14 ден от протестите в страната. Очаква се в следобедните часове пред Президентството да се събере множество, което отново ще поиска оставката на кабинета “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев.

 

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри - Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

 

https://frognews.bg/novini/den-14-protestite-zapochva-sas-skandiraniia-sreshtu-zakona-hazarta.html