25 млрд.лв. върти сивата ни икономика

Над 25 милиарда лева се въртят в сивата икономика, ако са верни данните от композитния индекс Икономика на светло, които дават 28,12% на нелегалния бизнес. Според проф.д-р Стефан Петранов, който прави изследването за Асоциацията на индустриалния капитал, в ЕС средният индекс е 12%, но в най-проспериращите държави в Евросъюза като Дания, Германия и Австрия, където е и най-високият стандарт делът на сивия сектор е 5%.
По-нисък от нашия, но сравнително голям е нелегалният бизнес при комшиите в Гърция, Румъния и при другите балканци от Хърватия, а също в южната част на Италия.
Лидер по безданъчно въртене на пари е строителството, където сивата икономика достига 45%, като е доста странно, че именно в него държавата налива най-много пари от обществени поръчки. Според професор Петранов в класацията следват туризмът и търговията на дребно.
„Брекзитът ще доведе до намаляване на евросубсидиите за България и това може да накара повече фирми да се върнат в сивия сектор, конфликтите в близки до нас райони карат инвеститорите да бъдат по предпазливи”, прогнозира експертът.
Стремежът на държавата по административен път да определя минималната работна заплата и осигурителните прагове става не на базата на обективни, фундаментални икономически показатели и води до "притискане" на фирмите и особено на малките”, съвсем в духа на последните публикации на 19’ смята шефът на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

http://19min.bg