267 нови заразени на 17 юли

267 нови заразени за изминалото денонощие и 4 починали.

При 6 526 теста за изминалото денонощие и общо 196 479 от началото на пандемията имаме 8 144 заразени. От тях 3 924 са активни случаи, 582 са хоспитализирани, 28 са в интензивно отделение, 3 927 са оцелели. Починалите са 293.

В света заразените днес ще прескочат 14 млн. , Бразилия прескочи 2 млн. заразени, а Индия прескочи милион души заразени.

От вчера, без 14-дневна карантина и без PCR тест в България могат да влизат всички пристигащи от следните Исландия, Норвегия, Швейцария, Лихтенщайн, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Великобритания, както и от страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел завръщане в държавата, чиито граждани са. Това условие важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение, както и за членовете на техните семейства.