30 години от началото на Прехода към демокрация, ние сме се сдобили с власт, която предприема такива безскрупулни и опасни за демокрацията действия!

Николай Слатински
Какво общество сме станали?!
Нима е увреден инстинктът ни за общо (нали обществото е и общОство) самосъхранение!?
Мнозина от нас възмутено коментират как властта използва провокатори, хулигани, дрогиращи се типове, безцветни и деконструирани като личности персони, за да омаскари протестите и протестиращите. Това - да. Категорично да!
Но трябва да се отиде още по-нататък от възмущението!
Не е достатъчно да се коментира с възмущение този конкретен безпрецедентен и вече приет като неподлежаща на оспорване истина факт...
Налага се, задължени сме да отидем още по-нататък и да погледнем на нещата още по-дълбоко!
Остро необходимо да си дадем сметка, да се замислим, че 30 години от началото на Прехода към демокрация, ние сме се сдобили с власт, която предприема такива безскрупулни и опасни за демокрацията действия!
Как ще я караме нататък, щом днес това е възможно?
Сега се пускат в ход няколко десетки провокатори от една футболна агитка. Утре какво - ще поощрим употребата за политически цели на банди с кафяви ризи?
Нима няма една граница, която не бива в никакъв случай да се преминава, ако се смятаме за демократична държава?
Ще чакаме онези, които са на власт (които и да са те) да започнат нощем да извличат от домовете им лидери на опозицията и да ги опандизват? Да ги изчезват безследно? Да устройват нощи на дългите ножове и кристални нощи?!
Не, това не бива да се допусне. Минава ми дори кощунствената мисъл - каквито щат и които щат да са на власт, само не подобни похвати и действия! Само не това! Защото с него се започва всичко по-брутално и по-безогледно, защото то снема задръжките, то отприщва порочните практики на политическата борба, то изражда самия смисъл на демократичността и няма спиране, понеже е способно да се разширява и засилва по една разгръщаща се спирала.
В този смисъл на 2 септември - поне според скромното ми лично мнение - в България се случи нещо страшно!
Не като мащаб, а като прецедент. Като опасен и безпрецедентен прецедент!
Сигурен съм, че ще дойде време, когато някой следващ парламент и някой следващ главен прокурор ще се заемат със случилото се на 2 септември и онези, които разпоредиха тази злоупотреба с демократичността ще бъдат показани и наказани. Не толкова за да получат те заслуженото възмездие, а за да се защити демократичното начало на страната ни, което категорично изключва подобни безобразия, напомнящи за едни мрачни времена, които за нищо на света и на никаква цена не трябва да се възраждат и повтарят!
 
Фейсбук