36 милиона : А кучето си лае и керванът с парите си върви, фандък по фандък ...

36 млн. лв. ще бъдат подарени на частна фирма за сметка на общинския автотранспорт в столицата, това заяви депутат от ”БСП за България” Георги Свиленски, но това май не е новина ...

 

По думите му, одит на Сметната палата казва, че това решение, взето от СОС за продължаване на договорите не е законосъобразно, че Общинският съвет не е органът, който може да продължава такъв договор. Това може да го направи само областният управител на съответната община. Т.е. има договор сключен, изтича му срокът, превозвачът трябва да бъде така добър да освободи терена, който е експлоатирал. Столичен автотранспорт има капацитета да влезе и да работи в границите на Столична община.

Според Свиленски, първо в Столичния транспорт трябва да се минимилизират кражбите, това е най-големият проблем на Столичния автотранспорт през всичките години: "Това е черната дупка на Столична община. Затова винаги са се повишавали и цените на картите, и цените на билетите. Всичко е ставало за сметка на столичани. И че цената е незаконосъобразна не го казвам аз, не го казва БСП, казва го българският съд на първа и втора инстанция, казва го и одита на сметната палата. И аз питам защо кметът на Столична община и Столичният общински съвет продължават да обжалват това решение на съда, а не се откажат от жалбата си и не върнат цената, каквато беше".

Столичният общински съвет не удължи договора за 11 автобусни линии в София на фирма "Карат С" на Миролюб Столарски. Докладът на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев не събра необходимия брой гласове в СОС, защото част от съветниците на ГЕРБ напуснаха залата. 

Така на практика ГЕРБ оттегли, без да го афишира, собственото си предложение да се удължи до 2 години договорът на Столарски (сключен през 2008 г.), внесено като допълнителна точка в дневния ред на заседанието.

Превозвачът обслужва линиите 1, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 123, 204 и 306. 

Може би си спомняте, че на едно минало заседание на СОС от  11 октомври, с гласовете на групата на ГЕРБ, която има мнозинство в общинския съвет, беше гласувано прекратяване на договора с “Карат С” при доста изгодни условия за частния превозвач – 10 млн. лв. за неразплатени фактури плюс 3.250 млн. лихви по плащания само за 2012 г.

Това е подарък от 3.250 млн. лв. за спонсор на ГЕРБ, обявиха сините и червените в СОС. Миролюб Столарски официално не е е сред спонсорите на ГЕРБ, но се включи в предизборна кампания на Бойко Борисов като подреди новите автобуси на пл. “Александър Невски” и връчи символични ключове на Борисов.

А кучето си лае и керванът с парите си върви, фандък по фандък ...

"Под лупа" по frognews.bg