37 процента от българите не вярват, че изборите ще са честни

7% от хората се притесняват, че заради политическите си пристрастия могат да бъдат преследвани или да изгубят работата си.

Изборите наесен няма да бъдат честни. Така смятат 37% от българите според данните от социологическо проучване на агенция „Медиана“, проведено в периода 23-27 юли. Само 15 на сто са уверени, че вотът ще бъде честен, а 27% имат съмнения.

 

7% от хората пък се притесняват, че заради политическите си пристрастия могат да бъдат преследвани или да изгубят работата си.

Опасността от деформация на изборния резултат идва и от страна на самите избиратели, които са склонни да изтъргуват гласа си, сочи проучването. 15 на сто от анкетираните биха продали вота си срещу 300 лева. Други 9% пък биха гласували за определен политик или партия срещу 100 лева.

Най-вероятно президентските избори ще се решат на балотаж, смята социологът Кольо Колев от „Медиана“. На изборите се очертават трима основни претенденти - независимият кандидат Меглена Кунева, номинираният от левицата Ивайло Калфин и все още неизвестният фаворит на ГЕРБ.

Според „Медиана“ Кунева и кандидатът на ГЕРБ в момента събират еднаква подкрепа - 38%. Трети е Калфин с 31 процента. С по 10% следват синият кандидат Румен Христов и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Атанас Семов от РЗС събира 5%. Процентите надхвърлят 100, тъй като хората са имали възможност да посочат повече от едно име, уточни Колев.

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ щяха да гласуват 25.7%, за БСП - 20%, а ДПС би получила 6.6 на сто. „Синята коалиция“ прескача бариерата с 5.6% за разлика от „Атака“ - 2.2%.

 

Галя ГОРАНОВА

в. „Сега“