5 ключови точки от разговора Путин-Байдън

50-минутен разговор между Владимир Путин и Джо Байдън засегна редица въпроси за сигурността, които се очаква да бъдат обсъдени подробно в поредица от дипломатически срещи на високо ниво между Русия и Запада следващия месец. Байдън сигнализира, че компромисът с Русия е възможен за Украйна, предаде RT.

Съобщава се, че Байдън е посочил на Путин, че САЩ не планират да разположат „нападателни оръжия за удари в Украйна“, каза Кремъл след разговора. Върховният сътрудник на Путин Юрий Ушаков посочи, че устното обещание е „една от ключовите точки“ за Москва, що се отнася до предложенията за сигурност на Русия към Запада. Изглежда обаче, че Белият дом наля малко студена вода върху твърдението, отбелязвайки, че „със сигурност нямаше декларация относно намеренията“, направена от Байдън по време на разговора.
Байдън разкри какво ще направят САЩ, ако Русия „нахлуе в Украйна“

 Байдън „посочил ясно“, че САЩ и техните съюзници „ще отговорят решително“, ако Русия предприеме нахлуване в Украйна, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки след призива. Ако Русия „избере да продължи с по-нататъшна инвазия в Украйна“, тя ще трябва да се справи със „сериозни“ последици, включително „икономически разходи“, „корекции и увеличаване на позицията на силите [на НАТО] в съюзническите страни“ и „допълнителна помощ за Украйна“, предупреди високопоставен американски служител след разговора. САЩ и техните партньори обвиниха Москва, че подклажда напрежението на границата с Украйна, позовавайки се на предполагаемо натрупване на руска армия. Москва последователно отричаше спекулациите, че обмисля инвазия.

Путин очертава отговора на Русия на потенциалните санкции на САЩ

В отговор на заплахата от широкообхватни санкции на САЩ в случай на по-нататъшна ескалация по границата на Русия с Украйна, руският президент отбеляза, че подобни наказателни мерки биха нанесли фатален удар върху отношенията между САЩ и Русия. „Безпрецедентните санкции“, насочени срещу руската икономика, финанси и военна индустрия, ако бъдат наложени от Вашингтон, ще доведат до „пълен срив“ на двустранните връзки, каза Ушаков, наричайки такъв сценарий „колосална грешка“.

Разкрит е форматът на преговорите на Русия със Запада през януари

Телефонното обаждане беше предназначено да „зададе тона“ – както се изрази Белият дом – за поредица от дипломатически срещи, които трябва да се проведат през първата половина на януари. Разговорите ще се проведат в три формата. Преговорите между Русия и САЩ, които трябва да се проведат на 9-10 януари в Женева, ще бъдат последвани от среща в Брюксел между Русия и НАТО на 12 януари. Поредицата от разговори ще бъде завършена със среща на 13 януари на ниво Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Путин говори за крайната цел на преговорите със САЩ и НАТО

В разговора си с Байдън Путин също така изложи ключови разпоредби от предложенията на Русия за гаранции за сигурност на САЩ и НАТО, каза Кремъл. Путин подчерта по-специално, че макар самият факт на преговорите да е важен, Русия очаква конкретни резултати от срещите. Крайната цел на Москва е да получи гаранции за собствената си сигурност, според съобщенията Путин е казал на Байдън, твърди Ушаков. Изглежда, че американският президент прие искането „доста сериозно“, каза съветникът. 

5 ключови точки от разговора Путин-Байдън | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg