7kanal: ​Автор на гнусна антиизраелска резолюция може да оглави ООН

САЩ и Русия в челен сблъсък в битката за генерален секретар на органазицията

САЩ и Русия са превърнали надпреварата за лидерския пост в ООН в нов фронт на водената между тях война за геополитическо влияние, пише, рускоезиното израелско електронно издание 7kanal,позовавайки се на коментар на politico.com.

Вашингтон, който смята, че трябва жена да заеме високия пост в ООН, тайно подкрепи външния министър на Аржентина по време на предварителното гласуване преди месец, казват американски източници. В същото време те твърдят, че Русия е дала подкрепата си за българската номинация - жена дипломат, обвързана със Съветския съюз заради своя произход, като знак, че желае да види представител на Източна Европа на високия пост.

Налице са и първите индикации, че битката ще бъде по-мръсна, отколкото позволява правилата на дипломацията.

По думите на висш служител в ООН нито САЩ, нито Русия са склонни да правят компромис.

Изданието отчита, че критиците на Бокова я свързват – може би несправедливо – с Москва и това, че нейният баща е бил високопоставен член на БКП до падането на Берлинската стена. Освен това припомнят, че е получила своето образование в елитния Московски университет, ковамница на кадри на КГБ .

Обяснявайки особеностите при назначаването на лица на толкова висок пост, като правило се избира кандидатът, който е най-приемлив и би създал най-малко неприятности. Най-малко 10 други кандидати са в микса, като сред тях е и бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който спечели първото място и след второто неформално гласуване през август. Сега той е изправен пред две препятствия – че не е жена и не е от Източна Европа, завършва коментара си израелското издание 7kanal.

Негативното отношение към Бокова на евреите е заради приета преди няколко месеца от ЮНЕСКО Резолюция, която се отнася до Израел и Палеснина, като в документа Израел е наречен „окупационна сила“.

Резолюцията засяга състоянието на Стария град на Йерусалим-стария площад и Стената на плача, останала от разрушения Соломонов храм. Мястото е, вероятно, най-святото за евреите.

В нея също така се осъжда Израел, че „създава фалшиви еврейски гробища в пространствата на мюсюлмански гробища“ и за „превръщането на много ислямски и византийски останки в така наречените еврейски ритуални бани или в еврейски молитвени места“.

Според ЮНЕСКО, Хеброн, който има близо 3 000 годишна история, свързана с юдаизма, както и Витлеем, родното място на Исус Христос, са „неразделна част от Палестина“.

Израелското правителство реагира гневно на резолюцията, а този гаф няма да бъде простен на българката.

http://www.faktor.bg/