Bече сме в политическа криза

Милен Любенов

 

Гражданите показаха много ясно, че желаят промяна, и партиите, които се отъждествяват с тази промяна, не отговориха на очакванията им.

Милен Любенов – политолог и университетски преподавател, коментира по БНР политическата криза.

Категорично вече сме в политическа криза. Днешният ден показа, че страната върви към предсрочни избори и с поведението си партиите в Народното събрание показаха, че всяка една от тях оттук насетне ще готви своите стратегии и поведението ѝ ще зависи единствено от предстоящата предизборна кампания.

Основният проблем на „Има такъв народ“ е, че не говорят и не комуникират нито с партиите, нито с избирателите. Ние не знаем какви са целите му. Ако целта е да имат абсолютно мнозинство на следващите избори, просто да го заявят. Но те не го правят.

Политиката е въпрос на диалог както между партиите, така и между партиите и гражданите. Аз не разбирам това поведение вече един месец. Избори се печелят лесно, необходими са медии, добър политицески пиар и добра маркетингова стратегия и лесно се преминава бариерата. После започва трудното. Политиката наистина е въпрос на разговор. Те със сигурност са водили разговори с останалите две партии, които припознаха за свои партньори, но ние не разбрахме за това. Всяка партия отрече, което е нелогично.

Не може след избори парламентарните партии да не водят разговори за сформиране на правителство. Така че смятам, че тове е един много сериозен дефицит. Тъй като имаше големи очаквания от тези избори. Гражданите показаха много ясно, че желаят промяна, но партиите, които се отъждествяват с тази промяна, не отговориха на очакванията им.

На следващи избори вероятно резултатите ще се възпроизведат. Но ще се изправим пред един още по-сложен парламент.

Трябваше да се намери пресечна точка и да се състави коалиционно правителство. В този парламент имаше една възможност за съставяне на работещо мнозинство. Видя се, че ГЕРБ са в тотална изолация. Вариантът беше правителство с участие на трите нови партии и БСП. Политиката е изкуството на възможното.

Правителство при трети проучвателен мандат е невъзможно, защото са изгорени всички мостове.

Служебното правителство ще се сблъска с много мини, заложени от настоящето правителство, които могат да избухнат всеки момент. Това не е добра развръзка за президента Румен Радев – пет месеца преди президентските избори да съставя служебно правителство, пред което има много предизвикателства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.