Cтава дума за хиляди животи, десетки хиляди бизнеси, стотици хиляди човешки съдби

Радан Кънев

Здравният министър Костадин Ангелов (вляво) посреща доставка от ваксини на летище София. „Правителството не е заявило навреме ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака „на опашка“ за втората партида“, според Радан Кънев

Коментарът е от профила на автора във „Фейсбук“.

Провалът на Бойко Борисов и правителството му в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби за цялото ни общество.

Провалът има поне четири измерения:

– Доставка на достатъчен брой ваксини

– Ефективна ваксинация с наличните дози

– Защита на възрастните хора (80+ години) като приоритетна група

– Планиране, организация и мотивация на застрашените групи.

1. Според Министерството на здравеопазването България е гарантирала 1.5 милиона дози ваксини от одобрените видове за 2021 г., което покрива малко над 10% от населението (750 000 български граждани).

Средното за ЕС е 50% от населението с поръчани над 450 милиона ваксини само от вече одобрените видове. Причината е, че българското правителство не е заявило навреме (отказало е да заяви, по-точно) ваксината на Pfizer/BionTech и сега чака „на опашка“ за втората партида.

2. Към момента България дели последните места в ЕС по ефективно извършени ваксинации. Особено негативно е, че изоставаме от всички други държави в Източна Европа (виж графиката). Сравнението със Западна Европа е далеч по-трагично…

Провалът на правителството в планирането на ваксинациите е в опасни мащаби

Сравними по мащаб държави като Гърция и Чехия планират съответно 220 000 и 180 000 ваксинации до края на януари. У нас в най-добрия случай тези нива е бъдат достигнати през март.

3. Няма друга европейска държава, в която хората над 80 г. да не са още в първата група като приоритет. У нас, ако живеят вкъщи, а не в социален дом, те са 4-та група, заедно с всички над 65 г. Гърция и Чехия планират да приключат ваксинацията на най-възрастните през февруари, когато в България тя няма да е започнала.

4. Масово европейските държави изграждат и пускат в експлоатация национални онлайн платформи за регистрация и насрочване на дата за ваксинация. У нас пращат имейли на учители и лекари, всички останали сме в пълно неведение как и кога ще можем да се ваксинираме.

Няма и помен от национална кампания за насърчаване на ваксинацията, нито информационна кампания. Всичко е в оставено на фалшивите новини, жълтата преса и социалните мрежи.

Вчера всички споделяха един пропаднал тротоар. Същите са и „успехите“ във ваксинацията. Разликата е, че тук става дума за хиляди животи, десетки хиляди бизнеси, стотици хиляди човешки съдби.

Данните за целия ЕСДанните за целия ЕС