Der Spiegel: Г-7 планира финансова подкрепа от 30 милиарда евро за Украйна

Според тях Украйна е определила количествено тази финансова нужда преди края на годината. Отбелязва се, че около пет милиарда евро се харчат месечно, по-специално за плащания на държавни служители или пенсионери, които Украйна все още не може да заплати сама.

 

Помощта ще бъде предоставена под формата на заеми и безвъзмездни средства, което ще означава, че Киев няма да трябва да връща цялата сума. Сумата от 30 милиарда евро предвижда военните действия да приключат до една година.

 

Обикновено размерът на помощта, която Г-7 отпуска, се разделя между тези страни според тяхното ниво на икономическо развитие. По-специално Германия се нарежда на трето място сред страните от Г-7.

 

Въпреки това, отбелязва Spiegel, не всички държави подкрепят този проект. По-специално, една европейска страна все още не е дала съгласието си да участва в програмата. Текат и дискусии дали Украйна наистина трябва да получи пари като "подарък".

 

Припомняме, че Г7 включва Германия, САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Италия и Канада.

 

Spiegel добавя, че Обединеното кралство и САЩ са по-силни. По-специално те предлагат да се конфискуват големи количества активи на руски олигарси и да се използват за финансиране на помощта за Украйна. Ето защо все още не е ясно дали страните от Г-7 ще могат да приемат този пакет от финансова подкрепа за Украйна следващата седмица, заключава германското издание. И добавя, че е възможно държавните и правителствените ръководители да постигнат споразумение едва на срещата на върха през юни.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

Der Spiegel: Г-7 планира финансова подкрепа от 30 милиарда евро за Украйна (frognews.bg)