Euractiv.bg: Фаворитът за външен министър Гърдев излъга за работата си в ЕП

Спряганият за фаворит на „Има такъв народ“ за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, съобщава euractiv.bg.

В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE”. Тази информация е публикувана на сайта на „Има такъв народ“.

AFET е Комисията по външни работи на Европейския парламент, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана. Всъщност работата на Гърдев в Европейския парламент е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, потвърди EURACTIV след контакт със съответните служби на Европейския парламент.

ЕП потвърди, че „администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата“.

Помолен да коментира дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев каза, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса й в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от Европейския парламент и че е получил добра оценка.

Йончева е потвърди, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“ е лъжа.

Постът на външен министър се счита за изключително важен в момент, когато България трябва да намери решение на двустранните въпроси със Северна Македония, което би позволило на Скопие да започне преговори за присъединяване.

Димитър Гърдев е поредният кандидат за министър на ИТН, който има проблем с автобиографията.

Кандидатът за премиер на ИТН в 46-я парламент бе Пламен Николов, за когото Университетът в Клагенфурт не успя да открие някакви писмени следи. Проучването по темата бе направеното от австрийския журналист Уве Зомерсгутер, който е автор в изданието „Клайне цайтунг“. Неговата статия е със заглавие „Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?“

Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по „Философия на икономиката, правото и политиката“ Пламен Николов се явява на кастинг за политици в риалити формата на предаването на Слави Трифонов. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

През август тогавашният кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН адв. Петър Илиев бе уличен в плагиатство след проверка на Софийския университет. Веднага след това Илиев напусна преподавателската си позиция в университета.  

Euractiv.bg: Фаворитът за външен министър Гърдев излъга за работата си в ЕП | Мрежата | Tribune.bg