ISW: В Русия започна самомобилизация по плана на Кадиров

Руските региони се обединиха около призива на чеченския лидер Рамзан Кадиров за "самомобилизация". Това се казва в новия анализ на  Института за изследване на войната (ISW).

"Самомобилизацията" се разгръща на местно ниво, за да се добавят допълнителни сили към руските окупатори.

На 16 септември кметството на Владивосток потвърди, че градската администрация изпраща писма до мъжете на възраст от 25 до 63 години, които имат опит в областта на военната служба и са зачислени в запаса, както и до тези, които са регистрирани в местния военен комисариат във Владивосток. Те са поканени да се присъединят към доброволческите части на БАРС (бойния резерв на армията на страната) или към доброволческите подразделения "Тигър" (морската пехота).

От кметството подчертават, че "всеки получател сам взема решение". В същото време анализаторите посочват, че вербовчиците се опитват да заблудят мъжете, че формално и законно са били призовани. Всъщност писмата са просто покана за обсъждане на доброволчеството.

Анализатори посочват, че изявлението на кмета на Владивосток показва, че руското общинско ръководство може да е подложено на натиск от страна на федералните власти да създаде "доброволчески батальони".

 
 

Идеята на Кадиров за "самомобилизация" е подкрепена и от други региони. По-специално губернаторът на Кировска област Александър Соколов обяви, че Киров е сформирал втория си доброволчески батальон "Широнин", и заяви, че регионалният доброволчески батальон "Вятка" вече се сражава в Украйна.

Така нареченият "ръководител" на окупирания Крим, Сергей Аксьонов, заяви на 16 септември, че полуостровът увеличава усилията си за набиране на доброволци. Според него неидентифицирани големи банкови институции уж са се включили във финансирането на доброволческите батальони с необходимото модерно оборудване.

Губернаторът на Магаданска област Сергей Носов обяви финансова подкрепа за "самомобилизация" и призова всички региони да се присъединят.

Ръководителите на Воронежка, Чувашка и Башкирска област също декларираха подкрепа за "самомобилизацията" и че ще наберат около 1000 доброволци от всяка от областите за войната в Украйна.

Губернаторът на Кемерово Сергей Цивилев обеща финансова подкрепа за доброволческите батальони и заяви, че много жители на Кемерово вече се сражават в руската армия.

На 16 септември идеологът на "самомобилизацията" Кадиров обяви, че чеченските батальони "Восток" и "Запад" са прехвърлени в Донбас. Според него е създадена още една "въоръжена до зъби" войскова част Ахмат-1 от 2000 души.

Той обяви създаването на новите части и добави, че новата му част ще стреля "по украински и западни наемници в Украйна", но не уточни дали частта вече е на фронта.

Одиозният чеченски лидер Рамзан Кадиров даде идея, която цели да спаси Кремъл от обявяването на обща мобилизация. Той обяви план за "самомобилизация", при който "всеки ръководител на регион може да подготви, обучи и окомплектова поне хиляда доброволци".

По-рано Кадиров заговори за обявяване на военно положение в Русия и призова самите региони да започнат мобилизация още сега. Той допълва, че чеченските части ще продължат войната в Украйна, дори ако така наречената "специална операция" на Путин приключи.

https://offnews.bg/sviat/isw-v-rusia-zapochna-samomobilizatcia-po-plana-...