LAF(P)KA – Светлото бъдеще на малкия бизнес според кмета Димитър Николов и ГЕРБ

Да си съюзник на #КОЙ в България не е изненада, но би трябвало да е разочароваща изненада за онези, които се наричат „десни“ като другарите от ГЕРБ - Бургас и някои московски възпитаници станали кметове ... Такива ли ще избирате на предстоящите парламентарни избори ?!

 

През 2008 г. ГЕРБ – Бургас начело с кмета им Димитър Николов напълно овладяха общинската власт и промениха няколко пъти Наредбата за преместваемите обекти. По-късно съветниците на Бойко Борисов и бургаския кмет Димитър Николов прокараха поправка, според която никой не може да наеме повече от един общински павилион. Мотивът им бе, че така ще се даде на повече хора възможност да развиват частен бизнес. Тогава около 70 киоска бяха закрити, защото не отговаряха на новото изискване за "светлото" бъдеще и изглед на Бургас. В същото време търговците бяха принудени да изградят павилионите си по модел от общината, като всеки от тях вложи средно по около 10 хиляди лева в обновяването и новия строеж на обектите.

 

Още преди години наемателите на общински павилиони обвиниха кмета Димитър Николов, че тайно от тях е приел офертата на "Булгартабак трейдинг" (сега "Табак маркет") за поставяне на 20 павилиона в Бургас. През 2013 г. кметът обяви, че няма оферта от "Булгартабак" и обеща всички процедури да се провеждат публично, но ...

 

През юли 2013 г. Общинският съвет бе гласувал два нови типови проекта на павилиони с нов модерен дизайн, като в тези павилиони се предвиди продажба на печатни произведения, на тютюневи изделия. Съветниците бяха решили те да бъдат поставени за срок от пет години, но бяха пропуснати дребнопакерирани стоки, които през октомври 2013 г. бяха добавени и така тръгна далаверата ...

 

През октомври 2013 г. местната власт предприе първата стъпка да подсигури монопола на „ЛаФка“. Тогава в Наредбата бе приета поправка, с която в будките за вестници се допуска продажба на цигари и дребни пакетирани стоки. Да припомним, че разпространението на печатните издания в страната бе собственост на няколко фирми, зад които се знаеше, че стоят Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Дистрибуцията на родните тютюневи изделия пък се извършваше изцяло от новата дъщерна фирма на „Булгартабак“.

 

„Табак маркет“ придоби една от разпространителски фирми за вестници и списания в Бургас и започна да разполага своите павилиони на атрактивни места в Бургас, до вече утвърдили се обекти. И докато договорите за наем с другите търговци са сключени с продължителност между една и три години, контрактите за „Лафка“ са петгодишни.

 

Малка част от съветниците в Общинския съвет в Бургас настръхна срещу разполагане на павилиони за вестници, цигари и дребнопакетирани стоки на фирми от кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски в Бургас. Поводът беше предложение за промяна в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Общината. Предложението беше към предмета на дейността в бъдещите т.нар. лавки за тютюневи изделия и печатни изделия, да се добавят и дребнопакетирани стоки. предложението, гласувано в залата, обслужва именно Пеевски.

 

Съветник от групата на бъдещите „патриоти“ заяви ясно :„Кметът да каже поради каква причина се налага Общинският съвет да прислужва на онова нискочело туловище, заради което цялата държава е настръхнала. Тютюневите изделия много скоро ще се продават само в неговите павилиони, ще фалират останалите търговци от бранша. Какво ще стане с останалите дребни търговци, когато в тези павилиони ще може да се продава абсолютно всичко. Ще разкажете играта на малкия и среден бизнес”, предупреди той.

 

 

Още през януари 2014 г. 15 павилиона Lafka трябваше да бъдат разположени на ключови локации в Бургас. Асоциацията на дребния и средния бизнес в града излезе с декларация, че "Lafka не се конкурира, а просто премахва останалите в бранша – магазини, павилиони и дистрибутори, с помощта на държавата и общините".

 

Въпреки това общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ДПС разрешиха да се продава на практика почти всичко в бъдещите лавки

 

Шефът на „Табак маркет” заяви, че ще изгради национална верига, като амбицията е обектите Lafka не само да придадат съвременен вид на населените места, но и да променят културата на купуването на такъв вид стоки.

 

 

Схемата за навлизане на лавките бе една и съща - инвестиционно предложение към местната власт, предплащане на наема за 10 години напред и разполагане на обектите на най-атрактивните за търговия места след търг с условия, преписани от предложението на "Табак маркет" - дъщерната фирма на "Булгартабак" за търговия на едро и дребно, стопанисваща Lafka. Така контролираният от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски цигарен холдинг си гарантираше по онова време позиции в разпространението на стоката, изтласквайки от сектора независимите играчи.

 

Последваха протести в Бургас срещу Lafka в началото на 2014 г. , но на кмета Димитър Николов не му пукаше, дори вкара със заместника си около 20 млн. лв. Бургаски пари в КТБ, банката финансираща начинанията на Пеевски ... Явно интересът клати феса, а по онова време ДСП бе част от управлението на страната, а Пеевски неин депутат ...

 

Въпреки че неформалният лидер на дребните търговци Николай Димитров заяви, че е притеснен, че ако "Лафка" се настани в Бургас над 500 дребни търговци ще фалират на кмета Димитър Николов не му пукаше ...

 

 

Дори Областният на Бургас върна за ново разглеждане поправките в Наредбата за преместваемите обекти на общината.

 

С Решение № 648/22.04.2014г. по административно дело № 286/2014г. състав на Бургаския административен съд отмени като незаконосъобразни разпоредбите на чл. 2, ал. 3, т. 2, изр. първо в частта "тютюневи изделия и дребно пакетирани стоки" и чл. 4, ал. 2, изр. първо в частта "обектите за търговия с обектите по чл. 2, ал. 3, т. 2" от Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейност и елементи на градското обзавеждане на територията на гр. Бургас и прогласи нищожността на чл. 5, ал. 1, т. 5, б. "в" и чл. 7, ал. 1 - 7 от същата наредба.

 

Делото бе образувано по жалби на "Асоциация за защита на дребния и средния бизнес" - гр.Бургас и на "Крис-91" ООД - гр.Бургас против въпросните текстове. В мотивите на решението са изложени подробни съображение за основателността на жалбата и незаконосъобразността, респ. нищожността на оспорените текстове.

 

 

Лъч надежда бе решението на ВАС, което уж бе окончателно и не подлежеше на обжалване и сякаш проблемът бе разрешен. Магистратите постановиха, че "Лафка" няма право да продава накуп вестници, цигари и пакетирани изделия и ще се наложи търговците да избират какви стоки ще предпочетат - цигари и пакетирани стоки, или само вестници, но ...

 

В цял Бургас изникнаха Лафки, макар и с визия - различна от тези, превзели България. Бургаските лафки бяха сини и не носиха бранда "Lafka".

Първият павилион тип-"Лафка" отвори врати в Бургас през 2014 г.. Той беше струпан върху тротоара на ул. Републиканска“. Той заработи и продаваше цигари, вестници и пакетирани изделия. По проект, в следващите дни бяха отворени още 17 подобни преместваеми обекти.

 

Едва ли някой е забравил как през 2014 г. Лютви Местан и Бойко Борисов заедно сърбаха кафе в Кърджали, от което и на най-недосетливите електорални единици им стана ясно, без дори да гадаят по утайката в чашите на двамата лидери, че отношенията межу оглавяваните от тях партии са доста топли, колкото и хладно да прехвърчат нападки помежду им за пред медиите.

 

Това стана ясно и на бургазлии, където ГЕРБ обслужи ЛаФките на депесарската олигархия, ръководена от депутата от протурската партия Десепеевски .

 

Веригата за търговия на цигари и вестници „ЛаФка“, явяваща се дъщерна компания на „Бурлгартабак“, бе на път да унищожи дребния бизнес в Бургас и по този начин да лиши стотици павилионни търговци от препитание, но на ГЕРБ и Димитър Николов не им пукаше ...

 

На 22 април 2014 г с гласовете на съветниците от мнозинството на ГЕРБ дирижирано от Димитър Николов в ОбС- Бургас бяха приети поправки в Наредба за временните и преместваемите обекти, които премахваха ограничението търговец или фирма да имат само по един брой павилиони в морския град, както беше досега, което развързва ръцете на Пеевската „Лафка“, която вече имаше осем обекта в Бургас, да продължи експанзията си с поставянето на общо 48 будки и да монополизира местния пазар на тютюневи изделия, вестници и списания.

 

 

Герберските старейшини, които внесоха лобистка докладна записка се оправдаваха, че чрез нея се било давало възможност местните търговци да се развиват и сами да преценят дали да разширяват обектите си?! Друг аргумент, размахан от лидера на групата на ГЕРБ в ОбС и вносител на поправките Димитър Людиев, бе, че така щяло да се прекрати практиката чрез регистрирането на няколко фирми от един човек да се заобикаля забраната един търговец да притежава повече от един павилион.

 

По повод на тази герберастка наглост бургазлии коментираха в местните медии така :

 

 

Бургазлия

 

Никога няма да си купя от този див нерез Пеевски дори носна кърпичка! 05.02.2014 14:03 аптекар Честито на всички още една верига която души българският бизнес и пълни гушите на Олигарсите !! Това е съвременното робство

 

мамка МУ!

 

НИКОГА, ама НИКОГА (!) няма да си купя и дъвка от на Пеевски & Василев измисления псевдо-монополист лафка. Пожелавам на мафията спешен фалит. До бургасинфо: излагате се с тея платени репортажи.

 

Dimov

 

Вместо да създаваме бизнес на някой измислен герой ЛАФКА ама това е много смешно аз съм обиколил света и знам че това е пак в полза на някой......на Бургас не трябва ЛАФКА ние си ги имаме трябва ни политика в полза на хората,на бургазлии,такива глупо9сти нбякой да се облагодетелства на наш гръб благодаря събудете се и се вземете в ръце мислете за хората за гражданите на този град,за самия град.......

 

acc

 

Пеевски и КТБ успяха да купят и община Бургас, значи. А, честито на печелившите. Ще се създадат 50 работни места и ще се закрият стотици малки павилиончета. Браво.

 

Такова „светло“ бъдеще осигури кметът Димитър Николов и ГЕРБ на малкия бизнес в Бургас за сметка на бизнесимперията на Десепевски ...

 

За такива кадри и московски възпитаници ли ще гласувате на 26 март ?! Не е ли време да им потърсим отговорност и да ги пратим в историята или на топло, където им е мястото ...

 

Под лупа“

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.