Pro Bulgaria" (''За България“) на Луи Айер на български език след повече от век.

Янко Гочевъ

 

Пак повтаряме и потретваме ИСТИНИТЕ В "Pro Bulgaria" (''За България“), на поручик Луи Айер са много неудобни за всички казионни русофилстващи историци и те продължават да ги крият, независимо, че книгата вече е издадена на български език.
ЗАТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ УКРИВА И ПРЕНЕБРЕГВА. ЗАТОВА ЛУИ АЙЕР НЯМА СВОЙ ПАМЕТНИК ЗА РАЗЛИКА ОТ ТОЗИ НА ПОЛК. КОСТА КАВАРНАЛИЕВ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ МЯСТОТО НА НЕГОВИЯ ПАМЕТНИК Е УСТАНОВЕНО ВЕЧЕ.
Швейцарецът Луи Айер (1865 -1916г.) загива като български офицер от 33-ти пехотен Свищовски полк на Дойран на фронта в Македония на 2.09.1916г.
Един истински български ''Юнак'', загинал за втората си родина България в борба с нейните врагове! Кавалер на два български военни ордена ''За храброст“. 
Поручик Луи Айер защитава България не само на бойното поле. След погрома на България в Междусъюзническата война през 1913г. издава на френски език книгата "Pro Bulgaria" (''За България“), в която защитава българските позиции в Европа. Отстоява интересите на България в много труден момент за нея, при пълна дипломатическа изолация, когато гласовете на българските защитници, доколкото ги има въобще са заглушавани. В "Pro Bulgaria" Луи Айер разобличава лъжите на враговете ни ГЪРЦИТЕ И СЪРБИТЕ по две теми - претенции към Македония и ''български жестокости''.
Прави го от чисто морална гледна точка, без комерсиална цел и в името на справедливостта, защото дарява всички приходи от книгата на българските ветерани и инвалиди от войните. Той е всъщност ПЪРВИЯТ ДЪРЖАВЕН АДВОКАТ НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА.
Фейсбук