The Washington Post: САЩ изпраща оборудване в Киев, което превръща неуправляеми боеприпаси в ”умни” бомби

САЩ може да изпратят на Украйна електронно оборудване, което преобразува неуправляеми бордови боеприпаси в умни бомби. За това пише Washington Post , позовавайки се на високопоставени американски служители. Говорим за комплекти оборудване, базирани на технологията Joint Direct Attack Munition (JDAM), която включва устройство за глобално позициониране (GPS) и може да бъде прикрепено към различни видове оръжия.

Такова оборудване може да удря вражески военни позиции с висока степен на точност.

Изданието посочва, че не е ясно дали американският президент Джо Байдън или някой от неговите висши съветници по националната сигурност са одобрили предложеното прехвърляне на това оборудване.

За защита от руски ракети и дронове Украйна може да получи най-ефективните системи за противовъздушна отбрана в света от САЩ:

Си Ен Ен и Ройтерс по-рано писаха за готовността на САЩ да прехвърлят на Украйна зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът". Преди това САЩ изпратиха 20 MLRS HIMARS в Киев. Освен това Украйна вече получи две модерни противовъздушни системи NASAMS. Американските власти обещаха да изпратят само осем такива системи. Освен това властите на САЩ, заедно със съюзниците, преговарят със страните от Близкия изток за прехвърляне на няколко системи NASAMS в Украйна.

Вашингтон също обяви, че четири системи за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие Avenger, които използват ракети Raytheon Stinger и ракети прехващачи HAWK, ще бъдат изпратени в Украйна.

https://frognews.bg/svqt/the-washington-post-sasht-izprashta-oborudvane-...