WSJ: УКРАЙНА ВЕЧЕ ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ТАНКОВЕ ОТ БЯГАЩИТЕ РУСНАЦИ, ОТКОЛКОТО ОТ ЗАПАДА.

WSJ: УКРАЙНА ВЕЧЕ ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ТАНКОВЕ ОТ БЯГАЩИТЕ РУСНАЦИ, ОТКОЛКОТО ОТ ЗАПАДА.

 

Отстъплението на руската армия от бойното поле в Украйна е довело до парадокс- Русия се оказва най-големият "доставчик" на тежко въоръжение за Киев, по-голям дори от страните от Запада.
Това съобщава Wall Street Journal в свой анализ на базата на публични данни и източници от армията.
От началото на войната Украйна е завзела 421 руски танкове на оттеглящите се войници-агресори - при предоставени 320 танка от западните партньори.
445 са бойните пехотни машини, които руснаците са изоставили на бойното поле в Украйна - предоставените в помощ на Украйна от Запада са 210.
Бойните бронирани машини, които руската армия е изпуснала, са 192 при общо 40, предоставени от Запада. Русия е "подарила" на противника си, без да иска, общо 44 реактивни системи за залпов огън, които Украйна добавя към 70 такива съоръжения от западните страни.
Статистиката е събрана от организацията за събиране на информация от публични източници Oryx.
"Ленд-лийз по руски - когато един украински танк буксира едновременно два руски събратя, преминали на светлата страна на силата"
Реалният брой на придобивките за украинската армия, оставени от изтеглящите се руски войски, вероятно е още по-голям, защото не всички завзети бойни технологии попадат на снимки или клипове. Русия е изоставила и големи количества артилерийски снаряди от съветски стандарт, които са необходими на Украйна.
Най-много танкове и тежко въоръжение са пропилени от руската армия при контраофанзивата на Украйна в Харковската област - включително 10 танка Т-80 и пет самоходни гаубици "Хиацинт", разказва зам.-началникът на подразделението "Карпатская Сеч" Руслан Андрейко.
"Имаме толкова много трофеи, че дори не знаем какво да ги правим. Започнахме като пехотен батальон, а сега сме нещо като механизиран батальон", казва той.
Друг украински военачалник коментира пред Wall Street Journal, че подразделението му използва четири завзети самоходни гаубици "Мста" от руската армия, както и танкове Т-90 и БТР-82.
Част от изоставеното руско въоръжение е готово за незабавно използване на фронта, друга част се предава за ремонт, а най-тежко повредените машини се използват за резервни части.